„Турски ток” стигао до границе с Мађарском

Градитељи магистралног гасовода кроз Србију, од Бугарске до границе с Мађарском, интензивно раде на постављању цеви, а судећи по стању на терену, па и да се радило на државни празник 11. новембар Дан примирја у Првом светском рату, верује се да ће планирани радови за прикључак на руски гасовод „Турски ток” бити завршени како је најављивано – до краја ове године.
1
Фото: Градилиште гасовода на пашњаку Јараш у општини Кањижа

У питању је прикључак на „Турски ток” од Бугарске до границе с Мађарском, дуг више од 400 километара.

Радници српско-руског предузећа „Гастранс” с кооперантима, ужурбано су и за празник радили на северу Војводине, у шта смо се уверили на деоници у кањишкој општини, где траса магистралног гасовода пресеца велики пашњак Јараш између насеља Војвода Зимоњић и Велебит и поред Кањиже и Мартоноша иде до границе с Мађарском.

На градилишту смо сазнали да се цеви магистралног гасовода практично већ налазе дуж трасе и на многим деоницама су већ заварене и постављене, тако да је крак „Турског тока” кроз Србију већ стигао до Мађарске. У току једног дана, у зависности од услова, на неким деоницама се дневно постави и до 1.500 метара гасовода, чули смо на градилишту крај пута Војвода Зимоњић – Велебит.

Цеви гасовода које се постављају су пречника 120 центиметара.

Гледајући изградњу целог гасовода, радови су подељени на четири деонице, које ће се цевима испод река Црни Тимок, Велика Морава, Дунав, Тамиш и Тиса, уклопити у трасу гасовода.

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је раније да су радови почели 25. априла ове године. Међу извођачима радова је и значајан број домаћих компанија.

1.500 метара гасовода дневно се постави

Ни с финасирањем се не очекују проблеми: 30 одсто новца обезбеђују акционари „Гастранса” – „Србијагас” и „Гаспром”, остало је пројектно финасирање.


Ништа не смета

Изградњ гасовода се одвија пуном паром захваљујући и повољним временским приликама, које иду наруку градитељима. Присуство градитеља не омета уобичајени живот салашара и сточара који напасају стада оваца и говеда на пашњаку Јараш. За време задржавања на градилишту, једно стадо крава несметано је крај градитеља у пратњи чобана пресекло трасу, да би наставило испашу, тако да ће и гасовод бити изграђен и све овце и говеда остати на броју.


– Реч о апсолутно комерцијалном пројекту, који је заснован на закупу капацитета тог гасовода и такав пројекат обезбеђује пре свега да се из транзитних такси тај гасовод и та читава инвестиција отплати – рекао је Антић.

План је да се гасовод који читавом региону доноси сигурност у снабдевању гасом заврши до краја године.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести