У Хрватској од сутра гас скупљи за 16 посто, струја за 9,6%

ЗАГРЕБ: У Хрватској ће од сутра бити повећане цене гаса и струје, при чему ће, уз владине мере за ублажавање тог раста, просечно домаћинство плаћати гас у систему јавног снабдевања 16 посто скупље, а електричну енергију 9,6 процената скупље.
gas plin
Фото: pixabay.com

Влада је у првој половини марта усвојила пакет мера за ублажавање удара раста цена енергената на домаћинства вредан 4,8 милијарди куна (око 633 милиона евра), подсећа Хина додајући да су тим мерама, између осталог, предвиђене измене Закона о ПДВ-у, субвенционисање цена гаса за домаћинства и мале привреднике, те једнократна помоћ пензионерима и помоћи социјално угроженима.

Премије Андреј Пленквоћ је тада сапштио да би без тих мера цене струје порасле за 23 посто, а гаса за 79 посто.

Представници Хрватске електропривреде (ХЕП) су последњих дана у изјавама за медије изњели податке да ће просечно поскупљење за једнотарифна бројила износити око 8,5 посто, а за двотарифна око 11 посто.

Већина домаћинстава у Хрватској, тачније два милиона купаца у тој категорији, још увек је у систему јавне услуге снабдевања енергијом, по подацима ХЕП-а.

Према рачуници ХЕП-а, домаћинствима с једнотарифним бројилом и просечном годишњом потрошњом од 2.000 kWh, месечни рачун порасти са 185 на 199 куна (са 24,4 на 26,2 евра)

Просечна годишња потрошња купаца с двотарифним бројилом износила је у 2021. години 3.200 kWh, и њима ће, по подацима ХЕП-а, рачун порасти са око 250 на око 280 куна месечно (са 33 на 37 евра).

Услуге снабдевања електричном енергијом на хрватском тржишту пружају још и словеначки Ген.И, као и Е.ОН Хрватска, фирма у власништву истоимене немачке компаније. И њихове кориснике очекује раст месечних рачуна.

Што се гаса тиче, Хрватска енергетска регулаторна агенција (Хера) је објавила

да је трошак једне од три компоненте за израчунавање крајње цене гаса за јавно снабдевање порастао за чак 141 посто - са 0,1422 куне по киловатсату (kWh) до 31. марта 2022. године на 0,3425 куна по kWh за период од 1. априла ове до 31. марта 2023.

С обзиром на тај раст трошкова набавке плина, просечна крајња цена гаса за домаћинства ће од 1. априла порасти на 0,4610 куна по kWh (без ПДВ-а), или за 77 посто, навели су из Хере,.

Међутим, владин пакет мера, који уз остало обухвата и смањење стопе ПДВ-а на гас са 25 на пет посто, као и одлуку о субвенционисању цене гаса са 10 липа по киловатсату, знатно ће ублажити поскупљење гаса за домаћинства на просечних око 16 посто, наводи Хина.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести