У првих девет месеци запослено 174.000 лица са евиденције НСЗ

У првих девет месеци ове године са евиденције Националне службе за запошљавање запослено је 174.000 лица, што је 1,5 одсто више него у истом периоду прошле године, изјавио је данас директор НСЗ Зоран Мартиновић,

који очекује да ће и наредне године Служби бити на располагању средства од 3,3 милијарде динара за активне мере запошљавања.Мартиновић је Танјугу рекао да је акциони план за идућу годину донет и да су за мере политике запошљавања планирана средства у износу од 3, 3 милијарде динара, од чега 500 милиона за особе за инвалидитетом.

"То је износ средстава који је био на располагању и ове године за те намене. Верујем да ће толико бити наш буџет и да ће наш финансијски план одобрити и влада и да нам та средства заиста буду на располагању", рекао је Мартиновић.Он је казао да је тренутно на евиденцији НСЗ 735.000 незапослених лица.

И у овој години дошло је до континуираног пада незапослености, од марта месеца бележимо смањен број лица на евиденцији, а ако се то упореди са истим периодом прошле године, видеће се да је за 1,7 одсто мање  незапослених, рекао је он.Мартиновић подсећа да је Анкета о радној снази за други квартал 2015. показала да је број незапослених у односу на први квартал смањен за 1,3 одсто, а односу на исти период прошле године за 2,4 одсто.

Дректор Националне службе за запошљавање навео је да је дошло и до повећаног запошљавања људи са евиденције службе и у првих девет месеци запослено је 174.000 лица, што је више за 1, 5 одсто у односу првих девет месеци прошле године.Највише је пошло за руком да се запосле онима са средњом стручном спремом, а приметан је висок ниво запошљавања неквалификованих лица.

Били су тражени кувари, трговци,  комерцијалисти, медицинско особље, рекао је директор НСЗ.Што се тиче запошљавања оних са високом стручном спремом, највише су се запошљавали стручњаци из области ИТ, инжењери електротехнике, лекари и фармацеути.Што се тиче мера активне политике запошљавања, Мартиновић је казао да је највише интересовања ове године било за програме стручне  праксе и програме новог запошљавања.

Он је рекао да се око 1.800 лица запослило захваљући подстицајима које НСЗ даје послодавцима.Како је навео, актуелни су и јавни радови у које је укључено око 6.700 лица.Такође, ове године за незапослене су ове године били и занимљиви програми самозапошљавања и у њих се укључило близу 3.000 људи.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести