У Требињу ниче највећа соларна електрана на Балкану

ТРЕБИЊЕ: На подручју Требиња би требало да буде изграђена соларна фотонапонска електрана "Требиње 1", а како је најављено приликом потписивања концесионог уговора у питању је "највећа соларна електрана на Балкану".
trebinje
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)
Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, генерални директор “Електропривреде” Републике Српске Лука Петровић и извршни директор за инвестиције и развој МХ ”ЕРС” Јовица Влатковић су у понедељак потписали уговор о концесији за изградњу и коришћење соларне електране на подручју Требиња.
 
У наредних шест месеци би требало да почне градња електране, а завршетак се очекује 24 месеца после.
 
Снага електране је процењена на 72,92 мегавата, годишња производња је процењена на око 100 гигавата, а оквирна вредност градње је 100.750.000 конвертибилних марака, преноси портал Кликс.ба
 
Концесија за изградњу соларне електране Требиње 1 је додељена Електропривреди Републике Српске, матичном предузећу Требиње и то на 50 година, што значи да ће град имати финансијску корист у периоду трајања концесије.
 
Соларна електрана ће, најављено је, запошљавати и одређен број људи, јер ће морати да се направи систем одржавања.
 
Ентитетски, ресорни министар Петар Ђокић је приликом потписивања уговора о концесији казао да је Министарство енергетике и рударства израдило стратегију којом је планирано да се у Републици Српској до 2035. године изгради мноштво енергетских објеката.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести