Укида се "папир" и дигитализује бизнис у пословању

НИШ : Измене и допуне Закона о привредним друштвима ће створити услове за елиминисање пословања "на папиру" и омогућити даљи развој концепта е-управе, речено је данас у Нишу на почетку јавне расправе о нацрту тог закона.
INFORMATICS students
Фото: Kompjuteri/pixabay.com

Такође, измене ће омогућити дигитализацију пословања и ефикаснију комуникацију привреде са државним органима и привредних субјеката међусобно, рекао је в.д. помоћника министра привреде Душан Вучковић, саопштило је Министарство привреде.

"Измене Закона ће привреди омогућити економичније и ефикасније пословање", рекао је Вучковић на округлом столу "Представљање и дискусија о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима”, који је, као део јавне расправе, одржан у Регионалној привредној комори Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа.

Вучковић је објаснио да се измене и допуне односе и на стварање правног основа да квалификовани електронски потпис чланова привредног друштва на оснивачком акту замени оверу потписа.

"Тиме се елиминишу трошкови овере потписа, а уједно се и скраћује време потребно за оснивање друштава".

Додао је да ће, према актуелним изменама, бити обавезна и регистрација адресе за пријем е-поште, али и даље усклађивање са европским прописима који се односе на прекогранично припајање/спајање друштва капитала, Европско друштво и Европску економску интересну групацију.

На округлом столу је речено и да нови закон, ако га влада и парламент усвоје у актуелној форми, доноси и уређен поступак смањења основног капитала код друштва с ограниченом одговорношћу, као и обавезну регистрацију огранка домаћег привредног друштва.

Битне измене и допуне односе се и на унапређење заштите права мањинских чланова друштва, принудни откуп и право на продају акција, као и на детаљно уређење института принудне ликвидације.

Округли сто је организован у оквиру Програма јавне расправе о Нацрту закона, у сарадњи Министарства привреде и Привредне коморе Србије - Регионална комора Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа.

Округли столови у оквиру јавне расправе о овом Нацрту биће организоване и 28. септембра у Новом Саду и 4. октобра 2017. године у Београду.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести