Већа заштита грађана у случају крађе платне картице

БЕОГРАД: Грађани ће убудуће, у случају да им неко украде или злоупотреби платну картицу, одговарати само за износ од 3.000 динара, а сву одговорност изнад тог износа сносиће банке које ће морати да им надокнаде губитак, предвиђено је изменама и допунама Закона о платним услугама.

Новим решењима, која ће се наћи на дневном реду седнице Скупштине Србије у петак, 1. јуна, одговорност грађана за неодобрену платну трансакцију са 15.000 динара смањује се на 3.000 динара, како они са ниским примањима не би, у случају злоупотребе, сносили превелики трошак и како би банке понудиле бољу заштиту за коришћење платних инструмената. 

Тиме се, како кажу у Народној банци Србије, знатно повећава одговорност банака у корист грађана, а предложеним изменама и допунама закона утврђују се и правила за додатно унапређење информисање и транспарентност у вези са накнадама за платне услуге које банке наплаћују грађанима и привреди.

Грађанима ће бити омогућено лакше поређење накнада које нуде и наплаћују различити пружаоци платних услуга, а на сајту НБС биће доступни сви подаци у вези са ценом платних услуга на нашем тржишту.

Банке ће убудуће имати обавезу да корисницима најмање једном годишње, без накнаде, доставе извештај о свим наплаћеним накнадама за услуге повезане са платним рачуном. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести