Век постојања Привредне коморе Војводине

Привредна комора Војводине ће 1. фебруара свечаном академијом обележити стогодишњицу постојања и рада. Том приликом најуспешнијим привредницима и привредним друштвима у 2018. години биће додељена традиционална годишња признања ПКВ-а.
1
Фото: Youtube Printscreen

– Од ове године признање ће понети име дугогодишњег председника Коморе – од 1919. до 1939 – Косте Миросављевића, најзаслужнијег за развој и значајну улогу коју је Комора имала у међуратном периоду – рекао је за „Дневник” председник ПКВ-а Бошко Вучуревић. – У питању је годишња награда ПКВ-а, којом се истичу појединци и привредна друштва који су остваренили најбоље резултате у раду. Признањем желимо да лауреату дамо додатни мотив за још упорнији, бољи и ваљанији рад у наредном времену.

Од ове године признање ће понети име дугогодишњег председника Коморе – 1919. до 1939 – Косте Миросављевића

Раније се та награда, установљена након оснивања Покрајинске привредне коморе (1962) звала „Првомајска награда”, подсетио је Вучуревић.

Председник ПКВ-а је подсетио на то да је по конституисању Трговачко-занатске коморе у Новом Саду 1919. године, из које се развио данашњи ПКВ, привремено био постављен за председника трговац Љуба Стефановић, али да га је у августу исте године наследио Коста Миросављевић.


Дугогодишњи председник

Миросављевић је запажено учествовао у раду бројних националних и привредних установа и удружења. Био је председник Новосадске трговачке омладине, у којој је успешно настојао да остане у српским рукама и да сузбије утицај трговаца других националности, који су покушали да то удружење подреде својим националним интересима


– Он је остао упамћен као неуморан привредни делатник, визионар и, између осталог, оснивач Српске честичарске (деоничарске) задруге, из које је настала Српска трговачка банка. Био је дугогодишњи члан управе Централног кредитног завода, покретач и оснивач Новосадске продуктне и ефектне берзе, истакнути члан и потпредседник Матице српске, Савеза земљорадничких задруга и Удружења трговаца и индустријалаца. Градоначелник Новог Сада био је крајем тридесетих година ХХ века и одликован је Орденом Светог Саве и Краљевским орденом Белог орла – истакао је Вучуревић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести