Велике инвестиције Новом Саду донеле 200 милиона евра и 7.000 радних места

Велике инвестције страних компанија у последњих неколико година у Нови Сад су „улиле“ око 200 милиона евра, при чему су отвориле око 7.000 радних места – каже за „Дневник“ шеф Канцеларије за локални економски развој Новог Сада (КЛЕР) Миленко Малешев. Он додаје да се ти подаци односе на неке од највећих инвестиција као што су „Лир“, две фабрике „Аптив“, од којих једна ради искључиво за „Мерцедес“, затим „Континентал“, ЦТП, НЕПИ, „Лидл“, „Бери Калебо“ и БМТС.
lir bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

– Ако посматрамо неке од највећих инвестиција у претходном периоду, највише улагања је било у сектору ауто-индрустије, као што су компаније „Аптив“,  „Лир“ и „“Континентал“. У последњих неколико година било је више гринфилд улагања када су у питању велике инвестиције, иако је био и велики број браунфилд улагања – наводи Малешев.

По његовим речима, ради се о компанијама из Сједињених Америчких Држава, као што је „Лир“, из Немачке су дошли „Континентал“, БМТС и „Лидл“, из Енглеске „Аптив“,  НЕПИ је из Јужноафричке Републике, а ту су и холандски ЦТП и швајцарски „Бери Калебо“. Међутим, новосадска привреда и даље се препознаје по нафти и храни.

– По подацима надлежних институција, најзначајнији извозни производи Новог Сада су у областима производње кокса и нафтних деривата, трговине на велико, осим трговине моторним возилима,и производње прехрамбених производа – објашњава Миленко Малешев.

Ипак, како каже шеф КЛЕР-а, нова радна места и већи број запослених позитивно су утицали на приходе градског буџета.

– По подацима надлежних институција, у Новом Саду је у последњих шест година број запослених порастао око 18.800, а истовремено је смањен број евидентираних незапослених лица с 29.849 у 2012. години, на 14.608 у 2018 – додаје Малешев.


Ускоро изградња фабрике чоколаде

Водећи светски произвођач висококвалитетне чоколаде и какао производа „Бери Калебо“ 20. септембра потписао је с Републичком владом уговор о куповини земљишта за изградњу фабрике у Новом Саду. Том приликом потписан је и уговор о подстицајима. Малешев појашњава да се уговори односе на „реализацију инвестиционог пројекта изградње извозно оријентисаног производног погона чоколаде у Новом Саду“.

– „Бери Калебо“ се обавезао на то да инвестира у изградњу фабрике чоколаде применом најмодернијих технологија, да запосли више од 100 људи на неодређено време и да финансира материјална и нематеријална средства с 45 милиона евра. У наредним месецима може се очекивати почетак грађевинских радова, а крајем 2020. године почетак производње – каже Малешев.


Говорећи о томе на који начин Нови Сад привлачи инвеститоре и шта још може урадити на том плану, шеф КЛЕР-а Миленко Малешев истиче да градска власт континуирано побољшава и услове пословања и услове живота грађана јер, како сматра, само синергијом тих двају сегмената може се постићи одрживи развој града.

– Вођење рачуна о потребама постојеће привреде и инвеститора који су већ започели пословање у Новом Саду, у складу с надлежностима Града, свакако су најбоље препоруке за Нови Сад као добру дестинацију за улагање. Осим тога, Град је активни учесник бројних догађаја на којима постоје могућности за промоцију инвестиционе дестинације и остваривање контаката, а све то прате унапређења услуга и олакшица које Град пружа инвеститорима, благовремено и ажурно информисање о могућностима за улагање – закључује Малешев.

         С. Крстић

         Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести