Ветроелектрана "Ковачица" у пуном погону

БЕОГРАД: Ветроелектрана "Ковачица", снаге 104,5 мегавата, стекла је статус повлашћеног произвођача електричне енергије, и то као прва потпуно нова електрана која је после скоро три деценије прикључена на преносни систем електричне енергије, саопштила је данас компаније "New Energy Solutions".
vetropark
Фото: pixabay.com

"Ковачица" је једна од највећих ветроелектрана у Србији и сада је у пуном погону.

Стицањем статуса повлашћеног произвођача електричне енергије, којем је претходило добијање употребних дозвола за ветроелектрану, за 220 кВ прикључак на преносни систем Србије, за телекомуникациони прикључак, за 20 кВ прикључак сопствене потрошње, лиценце за производњу електричне енергије, завршен је развој пројекта и започета експлоатација ветроелектране, која је од почетка године била у пробном раду. 

Ветроелектрана "Ковачица" састоји се од 38 ветрогенератора типа Генерал Елецтриц 2.75-120, који су помоћу шест струјних кругова повезани на 33/220 кВ трансформаторску станицу ВЕ Ковачица, а даље преко прикључно-разводног постројења и прикључног далековода 220 кВ повезани на преносни систем Србије. 

До прикључења ВЕ "Ковачица" последња потпуно нова електрана прикључена на преносни систем, који чине 400 кВ, 220 кВ и 110 кВ, била је ХЕ "Пирот" која се прикључила 1990. године. 

Развој ВЕ "Ковачица" је почео 2012. године. 

Грађевинска дозвола добијена је 2014. године, а привремени статус повлашћеног произвођача електричне енергије 2015. године. 

Власништво над пројектом је 2016. године преузела израелска компанија Енлигхт, а управљање развојем пројекта и изградњом од почетка до краја поверено је компанији "New Energy Solutions". 

Компанија "New Energy Solutions", са својим подизвођачима, радиће послове свеобухватног управљања и одржавања ветроелектраном "Ковачица", у складу са потписаним уговором. 

Вредност реализованог пројекта је 189 милиона евра. Финансирао га је конзорцијум састављен од ЕБРД-а, Ерсте групе и Ерсте банке Србија, а покрива га Еулер-Хермес ЕЦА. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести