Вучић и Човић : Надамо се договору о олакшицама у трговини

САРАЈЕВО : Председник Србије Александар Вучић и председавајући босанског Председништва Драган Човић сложили су се данас да би мање баријере у трговини донеле позитиван ефекат земљама региона, те изразили наду да ће сутрашњи разговор ресорних министара бити у том смислу конкретнији. 
vucic i covic tanjug
Фото: Tanjug

Они су поручили да би приближавање и изједначавање неких елемената у трговини у региону значајно олакшало пословање привредницима, а грађанима донело уштеде. 

"Царинска унија коју сам предложио, видео сам то одмах, изазвала је доста негодовања, истина не и Босне и Херцеговине, али сам видео да су се неки побунули. И даље сам уверен да је важно најпре приближавање, а затим изједначавање трошкова и дажбина, мислим да је то добро, ако уосталом погледамо шта и како раде у Европи", рекао је Вучић.

То би, како је приметио, показало нову снагу "балканске шесторке", снаге која, уверен је, може да донесе значајан раст и да буде партнер Унији, можда и значајнији него што су то неке земље чланице. 

"Спремни смо да о том питању разговарамо, да формирамо делегацију за уклањање баријера, свих процесних проблема који стоје, јер само на храни бисмо, с мање чекања, на границама, рецимо, уштедели између седам и десет одсто", навео је ВУчић. 

Додао је да се данас о тој теми искрено разговарало, те поновио да би решење било у интересу и једне и друге земље, а да је лично уверен да милијарду и по евра, коилики је тренутни трговински промет БиХ и Србије, врло брзо можемо да доведемо до две милијарде. 

"А онда више неће бити важно ко кога воли, то постаје свеједно, после тога само зависимо једни од других и наш боји живот ће зависити од тога", поручио је српски председник. 

Нема више политичких игара, остаје као наш заједнички циљ да чувамо стабилност и мир, а то је, уверен сам, опредељење свих данас, закључио је. 

Ова милијарда и по данас, а сутра две, надовезао се Човић, примарни је инетрес БиХ, а се само једне стране. 

"Треба олакшати свим бизнисменима, да немају више запрека. Верујем да је то крајњи и искључиви показатељ колико смо спремни на промене у будућоности", рекао је Човић, те додао да ће се сутра све то видети и приликом разговора о конкретним стварима, изразивши очекивање да проблем може бити сасвим решен до краја године. 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести