ЗА 60 ДАНА ЗАРАДА 18.000 ЕВРА Траже се добровољци за истраживање; Ови услови морају бити задовољени

"Немачки центар за ваздухопловство и свемирска истраживања" (DLR) тражи добровољце који треба да симулирају дуготрајно путовање у стању без гравитације до друге планете, лежећи у кревету са спуштеним узглављем током 60 дана.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Истраживачи желе да утврде које методе могу спречити последице стања без гравитације од којих астронаути страхују, као што су вртоглавица и поремећаји координације.

Према ДЛР-у, кревети учесника истраживања биће нагнути за шест степени тако да су им главе ниже од стопала.

- С овим нагибом, течности у телу се крећу на готово исти начин као астронаутима у свемиру, рекао је вођа студије Едвин Мулдер.

Последице таквог лежања укључују повећање притиска у глави, неактивност тела која доводи до слома мишића и костију, поремећај равнотеже и промене у кардиоваскуларном систему, пише Феникс магазин.

ДЛР наводи да су оваква истраживања у кревету уобичајена од 1980-их и до сада су пружила важне увиде у свемирска путовања. Тренутно је фокус истраживања првенствено на дугорочним мисијама на Марсу.

"Учесници тренутног истраживања, које би требало да почне у септембру, добиће накнаду од 18.000 евра за 60 дана у кревету. Али то није лак новац", нагласио је вођа студије Мулдер.

Лежање непрекидно два месеца је "прави изазов".

За овај експеримент, могу да се пријаве особе од 24 до 55 година које су високе од 1,53 до 1,90 метара и имају индекс телесне масе (БМИ) од 18 до 30. За овај експеримент могу се пријавити само здрави, непушачи и са добрим познавањем немачког.

Дневник/Н1.хр

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести