За мали бизнис 625 милиона динара

Нови конкурс Гаранцијског фонда АП Војводине намењен је одобравању гаранција за обезбеђивање кредита у оквиру финансирања набавке нове опреме за микро, мала и средња

привредна друштва, као и предузетницима и земљорадничким задругама који послују најмање три године на територији АП Војводине.

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић је, у присуству директора Гаранцијског фонда Горана Васића и представника пословних банака – АИК банке, Интезе и Кредит, који су у Покрајинској влади потписали споразум о сарадњи тим поводом – истакао значај сектора којем је та подршка намењена.

Пајтић је поручио да је тај програм намњен подршци сектору који има потенцијал да повуче целу привреду напред, те нагласио да је пољопривреда највећа привредна област у Војводини.

– Око 55 одсто бруто друштвеног производа у нашој земљи се реализује захваљујући том сектору, и пошто је то суштински развојни сектор, ми смо определили да уз помоћ Гаранцијског фонда и банака које с њим сарађују, 625 милиона динара буде усмерено кроз изузетно повољне кредитне линије – казао је он. – Реч је о условима много повољнијим него у комерцијалним банкама, са стопом од шест до шест и по одсто камате.

По његовим речима, кредити ће се одобравати у распону од 5.000 до 100.000 евра у динарској противвредности, а рок отплате је до шест година с грејс-периодом од 12 месеци.

Директор Гаранцијског фонда Горан Васић позвао је да се тој активности прикључе и локалне самоуправе. Како је рекао, оне могу разним пројектима својих субвенција те камате учинити још повољнијим.

– Заједничке акције могле би се реализовати, као што већ постоје на плану изградње стакленика, наводањавања и противградне заштите – навео је Васић, уз напомену да је од ове године Гаранцијски фонд члан Европске асоцијације гаранцијских фондова, што отвара нову могућност у оквиру нових извора финансирања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести