За набавку нове механизације РФВ кредитира 250 милиона динара

Развојни фонд Војводине (РФВ) расписао је Конкурс за дугорочне кредите за набавку нове пољопривредне механизације. Произвођачи су тако добили могућност да по веома повољним условима набаве потребну механизацију. Могуће је и да ће ресорни секретаријат ускоро расписати конкурс те ће пољопривредници који набаве механизацију добити могућност да рефундирају део уложеног новца.
traktori
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Основни циљеви доделе кредита су подршка развоју и унапређењу пољопривреде путем повећања нивоа техничке опремљености, повећање обима, ефикасности и интезивирања пољопривредне производње, повећање продуктивности, подизање степена конкурентности и заштите животне средине. За реализацију поменуте кредитне линије планирано је 250.000.000 динара.

Право учешћа на конкурсу имају физичка лица – носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства на територији АП Војводине, које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава, с активним статусом и измиреном накнадом за одводњавање.

Једини трошак који имају учесници на конкурсу је накнада за коришћење услуга Кредитног бироа, која износи 246 динара за физичка лица.

Износ кредита је од 100.000 до 5.000.000 динара, а каматна стопа је 1,5 одсто. Сопствено учешће је најмање 20 процената предрачунске вредности погонских машина, односно без учешћа за набавку прикључних машина.

Рок враћања кредита је до пет година, уз грејс-период од шест месеци.

За обезбеђење кредита могу се користити личне менице физичког лица – носиоца регистрованог пољопривредног газдинства, гаранција пословне банке, хипотека на пољопривредном земљишту или залога на новокупљеној погонској пољопривредној машини која се финансира кредитом.

Износ кредита је од 100.000 динара до пет милиона динара, а каматна стопа 1,5 одсто

Конкурс је отворен до искоришћења своте планиране за његову реализацију или до доношења одлуке надлежног органа о његовом затварању.

Актуелни су и конкурси РФВ-а расписани раније. То су Конкурс за дугорочне кредите за пољопивреду, Конкурс за дугорочне кредите за куповину пољопривредног земљишта и Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства у пољопривреди.

Д. У.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести