За тов јунади по грлу двоструко више новца

“Однос према пољопривреди и пољопривредницима неће се мењати у односу на 2017. годину. Све мере које су биле актуелне лане биће на снази и и ове године у намери да се постигне континуитет у развоју пољопривреде”, казао је српски министар пољопривреде у Влади Србије  Бранислав Недимовић,на  шестом по реду научном и стручном саветовању пољопривредника, агронома и саветодаваца, који је јуче завршен на Пољопривредном факултету у Новом Саду.
1
Фото: Dnevnik.rs

По речима Недимовића Министарство пољопирвреде имаће ове године шест милијарди динара на располагању за оснаживање пољопривредне производње и инвестиције . “Ове године биће укупно седам конкурса за субвенције по ИПАРД –у , рачунајући и онај објављен крајем децембра 2017 а укупна вредност тих конкурса је око  44 милијарде динара или око 390 милиона евра”, подвукао је министар пољопривреде.

Он је обавестио земљораднике да за све што не буду могли да добију према ИПАРД –овим конкурсима моћи ће да конкуришу и добију од државе.”Лане смо на основу конкурса дали субвенције за куповину 1.700 трактора и остало је још нешто мало да се исплати пољопривредника по тој конкурсној субвенцији.”


Лабораторија и ИМТ

Ове седмице почео је пробни рад Национална лабораторија за испитивање квалитета млека у Батајници, која  за сада ради само мониторинг за Управу за ветерину. “Очекујем да ћемо до септембра добити акредитацију и да ће се од 1. јануара 2019. прећи да цена млека вреди спрам квалитета.”

Недимовић је казао да су на прагу договори са потенцијална два инвеститора око куповине ИМТ у Раковици , те да се очекује већ у фебруар да се разговори заврше и коначно буде познато ко ће газдовати посрнулом фабриком ИМТ ( Индустрија мотора и трактора) .


Министар је најавио да ће ове године за тов јунади по грлу сточари уместо 5.000 динара добијати дупло више новца  -10.000 динара, а да ће говедари и даље добијати 25.000 динара по млечном грлу краве ,и да ће се субвенције проширити и на сименталске расе. ”Упростићемо процедуру директног давања новца  како би новац што пре стигао до корисника, и увести нову методологију плаћања по хектару како би новац стизао на време , пре сетве. Планирамо и да реформишемо регистрацију пољопривредних газдинстава у намери да дођемо до тачног податка колико је  оних који се заиста баве овом граном привреде. Министарство ће се ове године бавити и законском регулативом , па следи измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту,  реглативе у вези безбедности хране и регулисања тржишта пољопривредним производима”, подвукао је српски министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Посебно се осврнуо на пензијско и инвалидско  осигурање пољопривредника, које је показало слабости, већ у старту, од када  је уведено 1986. године , па је најавио да ће министарство подвући црту у том смеру да се заиста зна ко је пољопривредни осигураник а коме је земљорадња споредан извор прихода.  

З. Делић

    EUR/RSD 117.1776
    Најновије вести