Зајам 100 милиона евра од СБ за путеве и енергетску ефикасност

БЕОГРАД: Скупштина Србије потвдила је данас споразум о 100 милиона евра зајма код Светске банке за одржавање државних путева и енергетску ефикасност објекта. 
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Од 100 милиона евра кредита који се односи на Програм унапређења ефикасности и одрживости инфраструктуре, 60 милиона евра намењено је за одржавање 8.000 километара државних путева првог и другог реда и то до 2020. године. 
Остатак кредита од 40 милиона евра биће употребљен за енергетску ефикасност објеката, односно реновирање 234 објеката. 
Тим средствима биће подржан владин програм обнове и унапређења објеката јавне намене у обасти образовања, здравства и социјалне заштите и то у циљу повећања енергетске ефикасности и безбедности реновираних објеката, а на основу приоритета локалних самоуправа на чијим се територијама налазе. 
Рок за повлачење кредита је 31. децембар 2021. године.
Скупштина је данас потврдила и Споразума о зајму са Светском банком за развојне политике у области управљања ризицима од елементарних непогода са опцијом одложеног повлачења средства. 
Реч је о зајму од 66,1 милион евра у случају елементарниих непогода и природних катастрофа.
Ратификован је и Споразум са УН у вези са отварањем Канцеларијом УН за пројектне услуге у Београд.
УНОПС и друге УН агенције спроводе развојне пројекте у Србији на основу Оквира развојног партнерства за период 2016 - 2020. године, који је закључен између Србије и Тима УН у Србији. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести