Због болести плавог језика Томашевац у карантину

– Заразна болест плавог језика установљена је код три овце из једног сточарског домаћинства у Томашевцу, због чега је то село, на територији града Зрењанина, решењем Министарства пољопривреде и заштите животне средине,

 односно Управе за ветерину, проглашено за заражено подручје – саопштио је начелник Средњобанатског управног округа Душан Шијан.

Он је тим поводом сазвао ванредну седницу Савета округа у проширеном саставу, којој су присуствовали представници свих пет локалних самоуправа, затим Ветеринарске инспекције, Ветеринарског института, Пољопривредне службе, Министарства унутрашњих послова, као и директори свих ветеринарских станица у средњем Банату. После јучерашњег састанка, Шијан је новинарима изјавио да су заражене овце издвојене и да су под стручним надзором ветеринарских стручњака.

– Ситуација је под контролом и нема места паници. Све што чинимо у овом тренутку радимо превентивно, у складу са законом прописаним мерама. Наш округ је познат по развијеном сточарству и зато предузимамо све што је у нашој моћи да помогнемо овдашњим сточарима, али ћемо исто тако поступити по наређењу које смо добили од Министарства и Управе за ветерину да би се обавила дезинфекција објеката и уништили инсекти који су преносиоци болести – поручио је Шијан.

Начелник округа је најавио да ће у наредних неколико дана бити третирани пашњаци и приобаље, што ће, у договору са челницима локалних самоуправа, бити урађено и с првим данима пролећа, да би биле уништене ларве и инсекти, а средњобанатским сточарима био обезбеђен нормалан рад. Карактеристика овог поднебља, напоменуо је он, јесте много водених површина, а ове године је често падала и киша, што је погодовало развоју инсеката који преносе болест плавог језика. Како је истакао, у време трајања ванредних мера на снази ће бити забрана кретања и промета стоке у пречнику од 20 километара.

– Надам се разумевању сточара јер је ово привременог карактера. У овом тренутку не могу да кажем колико ће трајати ванредне мере, али је на нама да учинимо први корак, а то је санација, односно запрашивање терена – нагласио је Шијан, и додао да ветеринари прате стање остале стоке и да су у овом тренутку све остале домаће животиње у средњем Банату здраве.

Болест плавог језика, или катарална грозница оваца, јесте инфективна болест од које могу оболети и говеда и козе. Манифестује се отоком усана и језика, а у преношењу заразе главну улогу имају комарци, у којима се вирус и умножава.

  Ж. Балабан
 

Све прописане мере

У решењу, које је потписао директор Управе за ветерину Дејан Бугарски, наводи се да је подручје у полупречнику од најмање 100 километара од жаришта у Томашевцу проглашено зараженим од болести плавог језика. Такође, територија у полупречнику од 50 километара од границе зараженог подручја проглашена је угроженом од те болести. Управа је прописала и низ мера које је потребно предузети да би се спречило ширење болести.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести