Због увођења такси огромни губици у Србији и БиХ

БЕОГРАД: Годину дана од увођења таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине, финансијска штета за те две земље је огромна, док је Косово у великој мери успело њихове производе да замени производима из других држава, Македоније и Албаније, пише данас Радио Слободна Европа.
jarinje granicni prelaz, Tanjug/Mirjana Mitrović
Фото: Танјуг/Мирјана Митровић

Влада Косова је увела царину у циљу, како су тада рекли, јачања домаће производње, економије и косовске државности, али и ради заштите виталних интереса Косова, због "агресивне кампање Србије против Косова на међународном плану".

Из Царине Косова наводе да је увоз из Србије и Босне и Херцеговине умањен за 99 одсто и да је увоз из те две државе за годину дана износио шест милиона евра.

"Вредност годишњег увоза производа из Србије (пре таксе) била је око 450 милиона евра, а из БиХ око 85 милиона евра. Годину дана од увођења заштитне мере овим земљама, увоз током овог једногодишњег периода пао је за 99 одсто. То значи, да је увоз из Србије мањи за око 440 милиона евра а из БиХ за око 80 милиона евра", рекао је за РСЕ директор Царине Косова Бахри Бериша.

Што се царинских прихода тиче, он додаје да није било великих промена будући да су производи из Србије и БиХ замењени производима из других држава.

За РСЕ у Удружењу савремене индустрије глинених производа Србије (СИГП) рекли су да је извоз глинених производа из Србије на Косово од краја новембра прошле године, када је Влада Косова увела таксу од 100 одсто на производе из Србије и БиХ, сведен је на нулу.

Десет произвођача опеке, керамичких плочица и црепа у Србији практично су укинули извоз на Косово, а губитак по фабрици на месечном нивоу је 300.000 евра.

"Извоз на Косово од 21. новембра је нула, јер ми не можемо ни на који начин више извозити робу. Сад су тамо ушли други продавци, други произвођачи. Чак и када се те таксе скину процене су да се неће бити лако вратити то тржиште али, ето, надамо се тој некој традицији неким контактима које имамо са људима доле", рекла је за РСЕ Славица Живковић из СИГП.

Додаје да су губитак претрпели произвођачи чије су фабрике на југу Србије и којима је Косово било највеће тржиште.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести