Ађијус: Мисија Хашког трибунала испуњена

ЊУЈОРК: Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус изјавио је данас, пред Саветом безбедности Уједињених нација, да је тај суд, упркос свим скептицима, завршио свој рад како је било планирано, и истакао да је "мисија испуњена".
Haski tribunal
Фото: Tanjug

"Поносан сам да данас пред Саветом безбедности УН могу да кажем: Мисија је испуњена", рекао је Ађијус подносећи последњи извештај Међународног кривичног труибунала за бившу Југославију.

Он је оценио да је формирање Хашког трибунала било прекретница и један од тренутака којима се међународна заједница може поносити.

Ађијус је додао да је Трибунал доносио непристрасну, независну и ефикасну правду за злочине које су починили појединци, а не народи или владе.

Не жели, казао је, да наводи све логистичке и финансијске проблеме са којима су се у суду суочавали, он је рекао да из тих тешкоће нико не треба да закључи да трагање за међународном правдом није вредно.

Ако верујемо у међународну правду, морамо да прихватимо да су за њу потребно време и средства, али да вреди тога, додао је Ађијус.

"Да ли смо могли боље, вероватно. Да ли смо могли бити ефикаснији, рекао бих да. Да ли смо имали избор - живети са алтернативом да се не учини ништа имало би много много већуи цену", рекао је Ађијус.

Према његовим речима неуспех Хашког трибунала значио би и неуспех целе међународне заједнице.

Ађијус каже да окончање рада и мандата Трибунала не значи да је његов рад завршен, јер велики број злочина треба да буде процесиран пред судовима земаља бивше Југославије. 

Оцењујући да несрећни догађаји последњих дана рада трибунала не треба да засене последње недеље рада и заоставштину суда, 

Он је позвао УН да помогу и подрже институције и актере на терену, јер се ревизионизам и национализам не могу изгнорисати.

"Одсуство рата не значи мир, посебно у Босни и Херцеговини", рекао је Ађијус.

Он рекао да је Трибунал "светионик наде у борби против некажњености за масовне злочине".

EUR/RSD 117.5516
Најновије вести