Апелациони суд: Испуњени услови за изручење Дарка Елеза БиХ

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду правоснажно је одлучио да су испуњени услови за изручење Дарка Елеза (40) Босни и Херцеговини, која га тражи због низа кривичних дела организованог криминала.
sud1
Фото: Tanjug

Портпарокла суда Мирјана Пиљић прецизирала је за Танјуг да је суд одбио жалбу Елезовог адвоката и потврдио решење Вишег суда у Београду из јануара, којим је утврђено да су испуњени услови за изручење Елеза због низа тешких кривичних дела организованог криминала извршених 2015, 2017, 2018. и 2019. године.

Тим решењем је одбијен део молбе БиХ за изручење Елеза поводом другог низа кривичних дела извршених од 2005. до 2009. године, јер тада није био на снази Уговор о изручењу између наше земље и БиХ.

У сваком случају судови су правоснажно одлучили да Елез буде изручен БИХ, а у складу са процедуром, коначну одлуку о изручењу донеће министарка правде Маја Поповић.

Елез се налази у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру у Београду где живи и ради дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Медији га у Србији помињу као сарадника недавно ухапшеног Вељка Беливука.

БИХ тражи изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред тамошњим судом због кривичног дела организираног криминала.

Тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је након хапшнења Елеза у Београду да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводе то Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, заједно са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дела почињена на подручју Источцног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена "методама мафијашких ликвидација", 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дела на штету оштецених особа са подруцја Истоцног Сарајева и БиХ, прецизира се у саопштењу у које је Танјуг имао увид.

Локални медији су пренели да је реч о убиствима - власника свадбеног салона "Родео" Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ноцног клуба "Спарта" Милоша Остојића у јануару 2019. године у Источном Сарајеву.

Тужилаштво БИХ истиче да је у сарадњи са партнерским институцијама дошло до сазнања да је организатор и координатор почињених кривичних дела, заједно са другим особама, управо Дарко Елез, који је ухапшен у Београду по потерници Интерпола Сарајево.

Елеза тужилаштво такође тражи ради процесуирања на основу потврђене оптужнице из случаја "Лутка", која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дела међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дела почињена у од 2005. до 2009. године. Изручење по овим оптужабама спрски судови су одбили.

Елез је 2012. у Београду био правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Казну је одслужио у Србији и пуштен је на слободу.

Он има пасоше и Србије и БИХ.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести