Бившем директору Агенције за осигурање депозита две године

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на две године затвора некадашњег директора Агенције за осигурање депозита Зорана Обрадовића, због примања мита од 100.000 евра да би извршио службену радњу коју је иначе био дужан да изврши.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com

Овом одлуком је потврђена друга првостепена пресуда Вишег суда у Београду, али му је Апелациони суд изрекао и меру забране вршења позива, делатности и дужности везаних за располагање, коришћење, управљање, руковање и чување туђе имовине од пет година.

Истом одлуком, Војиславу Димитријевићу Апелациони суд је преиначио првостепену ослобађајућу пресуду и осудио га због помагања у примању мита на осам месеци затвора, с тим што он има право жалбе Апелационом суду у трећем степену.

Обрадовић је осуђен јер је током 2014. године до 7. маја, као директор Републицке агенције за осигурање депозита, која је у функцији стечајног управника „Нове Агробанке у стечају“ из Београда, посредно преко осуђеног Бранислава Ковачевића од Г. Н, власника једне нишке фирме захтевао 100.000 евра да би у оквиру свог службеног овлашћења извршио службену радњу коју би морао да изврши.

У пресуди се наводи да је половином децембра 2013. године Димитријевић телефоном позвао Г. Н. понудивши му помоћ да његово привредно друштво уђе у план реорганизације, јер је било у стечају и било дужник „Нове Агробанке у стечају“, на шта је Г.Н. пристао.

Обрадовић је за скидање хипотеке на локалу Г.Н. у Нишу и за цео посао око давања сагласности на унапред припремљени план реорганизације тражио 100.000 евра, пише у пресуди.

У образложењу одлуке Апелационог суда о мери безбедности за Обрадовића, навео да би даље вршење наведених делатности било опасно имајући у виду да је осуђен за корцуптивно кривично дело.

Апелациони суд је преиначио у ослобадајућу пресуду за Димитријевића и осудио га, јер је, како каже, несумњиво закључено да се у радњама Димитријевића стичу обележја кривичног дела примање мита у помагању, јер је његова одбрана у којој је негирао кривично дело опорвгнута пре свега исказом осуђеног Ковачевића и писаним доказима.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести