Бивши директор Нафтагас НИС-а правонажно ослобођен

Након 16 година борбе за правду, Веће апелационог суда у Новом Саду донело је пресуду у трећем степену којом се Новосађанин Србољуб Станковић (79) ослобађа оптужбе да је у некадашњем „Нафтагас НИС-у” починио кривично дело злоупотребе службеног положаја.
1
Фото: НИС

Наиме, захтев окружног јавног тужиоца за спровођење истраге поднет је 2003. године, а на основу њега је четири године касније донето решење о спровођењу истраге, што значи да је кривични поступак за инкримисане радње које су, наводно, почињене током 1998. године, трајао 21 годину. 

Током кривичног поступка оптужница је више пута мењана и прецизирана, а последњи пут је то учињено лане на главном претресу.

Иначе, првобитни оптужни акт је поднет против четворице окривљених од којих су двојица преминула – Живко Шокловачки и Милан Ђаковић, против једног је Тужилаштво одустало, а током целокупног трајања кривичног поступка одржана су 23 главна претреса пред првостепеним судом, један пред другостепеним и један пред трећестепеним.

У веома специфичном процесу донете су две ослобађајуће пресуде у првом степену. Прва ослобађајућа пресуда донета је 2017. Након тога Тужилаштво је уложило жалбу па је предмет враћен на поновно одлучивање, после тога, донета је нова првостепена ослобађајућа пресуда пред измењеним већем. Тужилаштво се жалило и на ту одлуку, да би потом веће Апелационог суда у другом степену усвојило жалбу тужиоца и преиначило пресуду и огласило Станковића кривим за извршење кривичног дела злоупотребе службеног положаја.

На то је бранилац окривљеног адвокат Љубомир Апро изјавио жалбу, с образложењем да сматра да Станковић не може бити одговоран.

Настала је опет процесно специфична ситуација па нове жалбе одбране. Напокон, веће гласањем одлучује да отвори претрес „пред трећим степеном”, што је ситуација која се веома ретко дешава, и напокон 26. јуна доноси коначну одлуку да окривљеног Србољуба Станковића ослобађа одговорности за кривично дело злоупотребе службеног положаја.   

Како смо писали, пензионисаном дипломираном инжењеру геологије Србољубу Станковићу оптужницом Вишег јавног тужиалштва, која је прецизирана почетком претпрошле године, стављало се на терет да је током 1998, у својству директора „Нафтагас НИС”-а и Б директора у Борду заједничке компаније „РДС Нафтагас” ЛТД са седиштем у Лондону, коју је основао „НИС Нафтагас” Нови Сад с иностраним предузећем „РДС Оилфиелд Сервицес” ЛТД из Лондона, искоришћавањем и прекорачењем границе својих службених овлашћења, предузетим радњама прибавио имовинску корист иностраном предузећу „РДС РИГ Десигн” ЛТД Лондон, а на штету „НИС Нафтагас” Нови Сад, а такође и имовинску корист иностраном предузећу „РДС Оилфиелд Сервицес” ЛТД Кипар, такође на штету „НИС Нафтагас”. 


Ослобођени се не радује

– Осећам се празно после толико времена – прокоментарисао је за „Дневник” Србољуб Станковић. – Нема радости. Последњих 20 година живео сам у суду и са судом. После толико пресуда и прегласавања судија, поступак је презрео на крају, а све време ми је породица патила. Поникао сам у „Нафтагасу”, почео као приправник, био директор, па потом и министар енергетике, а нисам никада нешто непоштено урадио. Ипак, веровао сам у правду, и ето, на крају је она ипак дошла.


Адвокат Љубомир Апро навео је јуче за „Дневник” да се након свих изведених доказа у тој кривичноправној ствари те њиховом правилном и подробном анализом надао да ће Тужилаштво током поступка одустати од кривичног гоњења у односу на брањеника, али се то није десило, и додао:

– Био сам убеђен у то да ће се на крају донети законита и правилна пресуда којом се Станковић ослобађа оптужбе, што се напокон после толико времена и десило одлуком већа Апелационог суда у трећем степену – казао је Апро.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести