Бубало поново пред судом због Луке Београд

БЕОГРАД: У Специјалном суду у Београду данас ће се одржати припремно рочиште за поновљено суђење некадашњем министру привреде и приватизације Предрагу Бубалу и осталим оптуженим за злоупотребе приликом приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу "Ворлдфин" из Луксембруга 2005. године, чији је крајњи власник бизнисмен Милан Беко.
specijalni sud, tanjug
Фото: Tanjug

Њима ће се поново судити по налогу Апелационог суда у Београду, који је у априлу укинуо прву пресуду којом су Бубало и остали били олобођени оптужби.

Припремно рочиште, које почиње у 14:30, је затворено за јавност и на њему се ће утврђивати који ће се докази изводити током суђења.

Након тога суд ће заказати почетак поновљеног суђења, којем ће јавност моћ да присуствује.

Апелациони суд је укинуо ослобађајућу пресуду, јер је, како је тада саопштио, усвојио жалбу тужиоца за организовани криминал и навео да му је "нејасан и неприхватљив" закључак првостепеног суда да нема кривичне одговорности одговорних лица Агенције за приватизацију и Акцијског фонда у случају "Луке Београд", па да то значи да нема ни одговорности Предрага Бубала.

Том приликом је указао и на низ пропуста првостепеног суда који се морају отклонити на поновљеном суђењу.

Поред Бубала у поступку ће се због кривичног дела злоупотреба службеног положаја поново судити извршним директорима Агенције за приватизацију Миодрагу Ђордевићу и Горану Мрди, директору Центра за тржиште капитала Алексеју Мисаиловићу, директору Акцијског фонда Александру Грачанцу и директору Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду Јасмини Драгутиновић.

Такође, поново ће се судити и бившем директору Привредног друштва "Лука Београд" АД Мирославу Дробцу и бившем финансијском директору тог привредног друштва Душану Косовцу.

Суђење Бубалу и осталима почело је у јулу 2014. године, када је бивши министар детаљно излагао своју одбрану и негирао оптужбе за злоупотребу службеног положаја.

Лука Београд је један од предмета на такозваном списку 24 спорне приватизације.

Беко ју је преузео 2004. и 2005. године.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести