Будванин ухапшен у историјској заплени 15 тона кокаина

ПОДГОРИЦА: Полиција у Филаделфији запленила је око 15 тона кокаина, вредног више од милијарду долара, саопштило је тужилаштво у Пенсилванији, јавља "Си-Би-Ес", наводећи да су ухапшена два члана посаде.
1
Фото: Ilustracija/ pixabay.com

На великом теретном броду, који се налазио у луци у Филаделфији, заплењено је око 15 тона кокаина који се налазио у седам контејнера, пренео је РТЦГ.

Америчко правосуђе подигло је оптужнице против двојице морнара који су признали да су помогли утовар кокаина у брод док је био на мору.

АП се позива на судске документе у којима пише да су оптужени Иван Ђурашевић и Фонофаве Тиасаге.

Федерални агенти су утврдили да су они утоварили кокаин из 14 чамаца са дрогом и у два наврата пришли теретном броду. Званичници кажу да је могуће да ће бити пронађено још дроге, јер полиција претражује и друге контејнере на броду.

Истражитељи верују да је брод натоварен дрогом пошто је напустио луку на Бахамима, а пре тога се налазио у Панами и Чилеу, преноси Ен-Би-Си.

Чланови посаде брода су ухапшени и против њих поступак воде федералне власти.

То је највећа заплена дроге у историји Источног дистрикта Пенсилваније, и једна од највећих у историји САД.

Подгорички портал Вијести објавио је да је Ђурашевић црногорски држављанин с пребивалиштем у Будви.

Ова количина кокаин може убити милијуне људи, објавио је на Твитеру амерички државни тужитељ у Филаделпхији. Његов уред проценио је вредност заплијењеног кокаина на више од милијарду долара.

„Ен-Би-Си њуз“ је раније, позивајући се на изворе из локалне полиције, јавио да је улична вредност дроге 750 милиона долара.

Брод је био у Чилеу, Перуу, Колумбији и Панами током прошлог месеца, показују подаци Ројтерсао праћењу пловила.

Власник теретног брода, фирма Mediterranean Shipping наводи у саопштењу да су упознати с инцидентом и да сарађују с америчким властима у разоткривању трговине илегалним дрогама.

Запљена је једна од највећих у историји САД, укључујући заплену 21 и 14 тона кокаина у Калифорнији и Тексасу 1989. године.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести