Буха: Не могу да сведочим, угрожена ми је безбедност

БЕОГРАД: Некадашњи сведок сарадник тужилаштва Љубиша Буха Чуме изјавио је данас да страхује за своју безбедност и да не може да сведочи на суђењу оптуженима за разбојништво уз киднаповање студента Новака Стеванића (22) 1997. године, који се након тога убио.
Ljubiša Buha Čume Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је на суђењу у овом случају познатом као “прва отмица земунског клана” замолио суд да се искључи јавност са суђења јер је, како каже остао без полицијског обезбеђења.

“Желим да сведочим, али не могу, док не искључите јавност, угрожена ми је безбедност. И због овог поступка и због свега”, рекао је Буха.

Он је додао да о томе “има и папир”, али да се ништа не предузима.

Судија га је упозорила да не може да искључи јавност јер је претрес у току, али он је наставио да инсиистира, па је суђење прекинуто ради паузе од 10 минута.

Претходно су испитана три сведока, који су рекли да остају приранијим исказима.

У овом случају, који је познат и као прва отмица “земунског клана” учествовао и покојни Душан Спасојевић, а сада се суди за кривицно дело разбојништво двојици полицајаца и двојици припадника "земунског клана".

Оптужени су полицајац у пензији Милан Радукић, припадник Жандармерије Саша Ђајић, као и некадашњи припадници "земунског клана" Никола Бајић и Горан Ристић.

У наставку суђења пред Вишим судом у Београду биће позван да сведочи још један сведок сарадник тужилаштва, Дејан Миленковић Багзи.

Према оптужници, тројица оптужених су Стеванића на силу убацили у аутомобил, а затим га држали на непознатој локацији где су га малтретирали и захтевали од њега кључеве од стана његових родитеља.

Затим су из сефа у стану украли већу количину злата и око 100.000 немачких марака.

Поред оптужених и покојног шефа “земунског клана”, у овом кривичном делу наводно је учествовао и тадашњи полицајац, касније сведок-сарадник у процесу против "земунског клана", такође покојни Зоран Вукојевић.

Оптужени Ђајић је био Вукојевићев кум.

Стеванићу су пришли у Сарајевској улици, показали легитимације и наредили му да крене с њима.

Потом су га убацили у "голф 2", за чијим је воланом био оптужени Ристић и потом га предали вођи клана - Спасојевићу, како би му рекао где су у кући њенових родитеља сакривени новац и драгоцености.

Ова - прва "отмица" клана из Земуна, после које су уследиле и многе друге, решена пошто је бивши припадник клана Никола Бајић, који у затвору служи казну од 35 година, тужилаштву раније до детаља описао догађаје.

Оптужени полицајци су у време отмице радили у Полицијској станици у Земуну.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести