Четворка на клупи не признаје кривицу, пресуда у петак

У новосадском Вишем суду данас је завршен главни претрес поводом дупле продаје више десетина станова у Новом Саду од 2005. до 2009. године, на којем се на клупи у великој сали нашло четворо оптужених.

Првооотуженом Драгану Лакићу из Петроварадина суди се у одсуству, а са слободе се бране његов син Небојша Лакић, новосадски адвокат Зденка Кричковић, Бојан Лудошки као одговорно лице агенције за некретнине „Зенит” из Зрењанина, који се брани ћутањем, и власница некадашње агенције за некретнине у Новом Саду Оливера Рошка.

Подсетимо, машинбравар из Петроварадина Драган Лакић (60), власник фирми „Спид ко” и „Лаки ленд”, оптужен да је приликом купопродаје станова оштетио више од 70 људи, потписао је споразум о признању кривице 2011. године, пре него што је  претрес отворен. Потом је нестао, а по неким информацијама, на лечењу је у Израелу.

По наводима оптужнице, Драган Лакић је у својству одговорног лица – оснивача, власника, директора и лица овлашћеног за заступање предузећа ДОО „Спид ко” искористио своја права да би себи прибавио противправну имовинску корист тако што је довео у заблуду више особа којима је продавао станове у изградњи. Он је лажно приказивао да ће инвестирати у њихову изградњу, да је власник на некретнини која је предмет купопродаје и да ће у уговореном року предати у посед станове по принципу „кључ у руке”. При томе, како се наводи у оптужници, продавао их је дупло, а потом новац није уплатио на текуће рачуне привредног пословања, већ присвојио. Продаја није евидентирана ни у пословним књигама.

Заменица вишег јавног тужиоца Мирјана Вујичић је јуче у изношењу завршне речи остала у целости код оптужница и казала да сматра да су наведена кривича дела доказана.

– Првопотужени Драган Лакић, ком се суди у одстуству, својевремено је изнео своји одбрану и признао да је чинио вишетруке продаје некретнина, али је изнео да је оштећене углавном обештетио и остао дужан само 170.000 евра – навела је јуче заступница оптужног акта Мирјана Вујичић. – Вештак економско-финсијске струке установио је у својим налазима да он није књижио уговоре и новац није уплаћивао на рачуне. Већини оштећених нису у целости измирени износи које су уплатили. Остали оптужени имали су активну улогу код закључења послова и стављају им се на терет помагање првооптуженом у кривичним делима злоупотребе положаја одговорног лица и преваре.

Браниоци окривљених су јуче у завршним речима тврдили за своје брањенике да нису криви, и тражили да се донесу ослобађајуће пресуде, док је бранилац првооптуженог, адвокат Никола Радојчић, у завршној речи тражио од суда да узме у обзир олакшавајуће околности за Драгана Лакића.

– Његов однос према оптужници је познат, али да ли је он кренуо с намером да узме новац и побегне? – упитао је Радојчић. – Две године су му две фирме пословале успешно, плате су исплаћиване редовно, сви су били задовољни, није било неспроведених уговора. Али знао је да су сви инвеститори од деведесетих година прошлог века па до измене прописа градили од новца купаца да би пред завршетак једне зграде започињали изградњу нове. И Драган Лакић је радио у складу с тадашњим тржишним условима, пословао је као и остали тада. Довео је зграду скоро до краја, али код друге на новој локацији је дошло до проблема, односно до судског спора и обустављања градње. Он није с намером ушао у преваре већ је то призашло из стицаја околности.

И адвокат Светлана Голубовић, бранилац сина окривљеног Небојше Лакића, указала је на неуређене односе на тржишту некретнина до 2013, кад их је држава уредила.

– Небојшина кривица није доказана, ако је син првоокривљеног, не значи да је учествовао као помагач и саизвршилац – истакала је Светлана Голубовић. – Кад је отац нестао, он је преузео одговорност. Али пре тога, он је имао улогу агента продаје, али није закључивао уговоре и није узимао паре за себе и није имао сазнања о кривичним делима која му се стављају на терет.

Бранилац Зденке Кричковић је казао да, сем што брани њу, брани и адвокатуру.

– Она није учинила ништа што ми не бисмо – казао је он. – Купопродајне уговоре из тог поступку правило је бар још 15 адвоката па је нејасно зашто је само она оптужена, а обавила је само уобичајене радње. Тих година, у време добијања пара од приватизација, био је бум изградње некретнина, људи су журили да купе било какве станове, плашећи се раста цена квадрата.

Адвокат Бојана Лудошког казао је да, ако је неко оштећен, а вероватно јесте, онда је за то крив неко други, а не његов брањеник, кога оштећени нису ни видели и не могу га препознати.

– Сам Драган Лакић је казао да је водио евиденцију о томе који стан је продао колико пута – рекао је јуче тај бранилац.

На крају, адвокат Горан Мостарац је у потпуности одбацио наводе из оптужнице који терете његову брањеницу Оливеру Рошку. Он оспорава чињенично стање и правне квалификације из оптужног акта и покушао је да докаже да је нелогично да је његова брањеница одржавала купца у заблуди.

Председник већа судија Мирољуб Новићевић, који је последњи задужио тај предмет, заказао је објављивање пресуде за петак, 28. октобар, у 13 сати.

М. Вујачић

 

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести