ЦРНА СТАТИСТИКА За два дана шест особа изгубило живот

За два дана на путевима Србије догодиле су се четири тешке саобраћајне несреће у којима је шест особа изгубило живот, а 21 је задобила теже и лакше повреде.
Pet osoba je nastradalo u sudaru kamiona i autobusa na putu Kuršumlija–Prokuplje Foto: Tanjug/ MUP Srbije/Odeljenje za medije i komunikacije
Фото: Пет особа је настрадало у судару камиона и аутобуса на путу Куршумлија–Прокупље ФОТО: Танјуг/ МУП Србије/ Одељење за медије и комуникације

Трагична несрећа која је потресла Србију догодила 30. априла, у селу Барлово код Куршумлије. У тој несрећи пет особа је настрадало у судару камиона и „Нишекспресовог” аутобуса на путу Куршумлија–Прокупље. Несрећа се догодила у уторак око 6.45 сати. Погинула су оба возача и три путнице, док је шест особа пребачено у локалне болнице.

По речима очевидаца, аутобус је ишао ка Прокупљу и у једном тренутку прешао је на супротну страну коловоза и директно ударио у камион. На месту судара је кривина, а тог јутра је падала киша.

Полиција и ватрогасци затекли су на месту несреће пет угљенисаних тела.  Само неколико сати касније, пет особа је повређено у удесу који се догодио на старом путу Ниш–Алексинац, испред села Трнава.

У среду, нешто пре 19 часова, догодила се тешка саобраћајна незгода у селу Рударе, на магистралном путу Ниш–Приштина, у којој су две особе задобила тешке телесне повреде. До судара је дошло између возила про­купачких и страних регистарских ознака.


Рекордер из Бабушнице

Милош С. (24) из Бабушнице је оборио „рекорд” јер је ухваћен да вози нерегистрован аутомобил, без дозволе за управљање и с 2,81 промила алкохола у организму. Покушао је да побегне патроли која га је заустављала и при том је ударио у бандеру, али, на сву срећу, нико није повређен. Ипак, то није све.


У саобраћајној несрећи на Ибарској магистрали једна особа (51) је подлегла повредама. Несрећа се догодила код Орловаче, у близини скретања за Рушањ. Несрећна жена је од последница повреда преминула на ВМА. Она је била путница у једном од возила која су учествовала у несрећи. Како преносе београдски медији, она није била везана на задњем седишту, где је седела, и након ударца прелетела је и ударила у предње ветробранско стакло на колима.

Петогодишње дете, које није било у дечјем седишту, задобило је тешке повреде и пребачено је у Дечју клинику у Тиршовој. Међу повређенима је и трудница, која је примљена у Гинеколошку клинику у Вишеградској. Укупно осам особа повређено је у том удесу и оном на Обреновачком путу.

По речима министра уну­трашњих послова Србије Небојше Стефановића, возачи, нажалост, не обраћају пажњу на упозорења и апеле полиције да се при­државају правила. За волан се не седа под дејством алкохола и треба да се вози у складу с ограничењима брзине.

За шест дана ускршњих и првомајских празника Сао­бра­ћајна полиција је казнила чак 2.034 возача. Њих 412 је приведено на трежњење јер је имало више од 1,2 промил алкохола у крви. Више од два промила алкохола у крви утврђено је код 74 возача и њима прети затворска казна.

Само на Велики петак откривено је више од 400 пијаних возача који су искључени из саобраћаја. На трежњењу је задржано 83 возача јер су возили с више од 1,2 промилом, а 20 особа имало је преко два промила и против њих су поднете пријаве за насилничку вожњу.


Стефановић с храбрим полицајцима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је јуче с полицијским службеницима ПУ Прокупље који су помогли путницима у аутобусу, након саобраћајне незгоде која се догодила у селу Барлово, чиме су спречили да дође до још веће трагедије. Полицијски службеници Саша Вучковић, Бранко Миленковић, Владимир Савић и Марко Милинчић, који су били ван дужности, несебично су притекли у помоћ суграђанима и више њих извукли из запаљеног аутобуса.

Министар Стефановић похвалио је брзу и прибрану реакцију припадника МУП-а и истакао да су они пример пожртвованих полицијских службеника који штите грађане не само док су на дужности.

– Вучковић, Миленковић, Савић и Милинчић показали су изузетну храброст и спремност да, разикујући своје животе, учине све да би спасли друге. Њихов подвиг заслужује сваку похвалу – рекао је министар Стефановић.


Алкохол је један од нај­важнијих фактора ризика који утичу на тешке саобраћајне незгоде.

Министар Стефановић је подсетио на то да полиција често упозорава да је потребно смањити брзину и ићи на пут одморан, као и да се током вожње не смеју користити мобилни телефони. Он је замолио возаче да разумеју да правила не служе ради казни већ ради заштите живота. Додао је да се такве несреће најчешће догађају у време празника, када је појачан број возила на путевима. По његовим речима, на путевима је био присутан довољан број полицајаца, али полиција не може да заштити некога ако је он неодговоран јер некад и делић секунде утиче на несрећу.

– Одговорност је важна, није циљ полиције да вас казни. Упозоравам људе на то да одговарају и за своје животе и за туђе – истакао је министар.

Поводом навода да се на путу Ниш–Приштина често дешавају саобраћајне несреће, министар је рекао да ће то проверити с колегама из Саобраћајне полиције, али је навео да постоје стандардна огра­ничења брзине и да је потребно возити у складу с њима.Навео је и да се стриктно примењује закон када је реч о превозницима и да су компаније дужне да воде рачуна о обучености возача, што је све подлежно проверама.

Стефановић је поручио да професионални возачи морају да имају лиценце и искуство које је предвиђено прописима.

 Д. Николић

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести