Цвикином сину девет година затвора у Чешкој

Тројица грађана Србије, који су крајем прошле године ухапшени у Чешкој због сумње да су чланови организоване криминалне групе Радослава Цвијовића Цвике из Новог Сада која је трговала кокаином, осуђени су у тој земљи.
1
Фото: МУП

Ова петочлана криминална група, чијим организатором се сматра Цвијовић, како преносе медији, који је још пре десетак година означен као један од највећих новосадских нарко-дилера, раскринкана је у новембру прошле године у сарадњи Тужилаштва за организовани криминал и БИА с колегама из Чешке, преносе медији.

У Прагу су непосредно након примопредаје 8,4 килограма кокаина ухапшени Цвијовићев син, Бранислав, Јосип Цапи и Бранислав Бикић. Они су, након поступка дугог годину дана, осуђени пред судом у Прагу.

"Цвијовић је осуђен на затворску казну од девет година и 110.500 евра новчане казне, Цапик на осам и по година затвора и 4.000 евра, а Бикић на шест година затвора и 11.500 евра новчане казне", наводи извор београдског листа из Чешке.

Приликом хапшења Бранислава Цвијовића и његових сарадника пронађено је четири килограма кокаина, који на чешком тржишту, према проценама тамошњих истражитеља, вреде 160.000 евра.

Полицијска акција одиграла се истовремено и у Србији. Том приликом у Новом Саду у породичној кући Цвијовића на Грбавици ухапшени су Радослав Цвијовић и његов зет Славко Павков, познати тениски тренер. Луксузна вила у којој су ухапшени налази се код Медицинске школе. 

Полиција је претресла куће и станове осумњичених, а касније истог дана, у Чешкој су, по дојави српског тужилаштва, пронађена још четири килограма кокаина. Тако је укупна вредност заплењене дроге била око 320.000 евра.

Сумња се да је група Радослава Цвијовића Цвике од продаје 50 килограма кокаина у западној Европи месечно добијала чак два милиона евра. Група се терети да је дистрибуирала кокаин у Чешкој, Немачкој, Италији, Аустрији, Словачкој и Мађарској. 

Кокаин је допреман из Јужне Америке у Холандију, где су га припадници групе преузимали у количинама од по неколико килограма и одвозили у Улм, где је живео Павков. Они су дрогу затим развозили по наруџбама других дилера по Европи.

Цвико је помињан у медијима 2009. године када је хапшен у акцији "Морава", а полиција га је тада означила као "једног од јачих дилера на подручју Новог Сада".

Подсетимо, у опсежној међународној акцији, припадници Министарства унутрашњих послова Службе за борбу против организованог криминала и Безбедносно–информативне агенције, у координацији с Тужилаштвом за организовани криминал и полицијом и тужилаштвом Републике Чешке, ухапсили су у Прагу и Новом Саду организовану криминалну групу која се сумњичи за трговину кокаином, саопштио је јуче МУП.

Због постојања основа сумње да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, ухапшени су: Радосав Цвијовић Цвико (63) из Новог Сада, држављанин Црне Горе, затим С. П. (40) и Б. Ц. (39) из Новог Сада, Ј. Ц. (59), држављанин Србије и Мађарске и Б. Б. (45) држављанин Србије и Чешке.

Постоје основи сумње да је ова организована криминална група у дужем временском периоду набављала и диструбуирала кокаин на територијама Србије, Мађарске, Аустрије, Италије, Немачке, Словачке и Чешке и продавала га и у другим  европским земаљама.

Б. Ц., за којег се основано претпоставља да је Цвиков син, затим Ј. Ц. и Б. Б. ухапшени су у Прагу непосредно након примопредаје осам килограма и 400 грама кокаина, а истовремено,  српска полиција у Новом Саду, ухапсила је Радосава Цвијовића који се сумњичи да је организатор криминалне групе и С. П.

С фотографија и видео снимака које је објавио МУП, види се да је група у Чешкој ухапшена на отвореном путу, док је у Новом Саду поред хапшења у вили на углу Цара Душана и Трга 27.марта, један од припадника ове криминалне групе ухапшен након што му је пресретнут аутомобил на Новом насељу на Булевару Кнеза Милоша и да је привођене изведено пред пуним аутобусом на линији 2с и великим бројем пролазника.

Полиција је осим кокаина, од петорице осумњичених привремено одузела око 110.000 евра и више скупоцених аутомобила „порше панамера“, „ауди А8“, „мерцедес“ и друга возила мање вредности.

Сви осумњичени који су ухапшени на територији Србије ће у законском року, уз кривичну пријаву, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал у Београду. 

Овом акцијом, у ствари, настављено је хапшење осумњичених српских нарко-дилера у Чешкој. Наиме, почетком септембра припадници МУП-а, УКП-а, Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК), заједно с Тужилаштвом за организовани криминал, и припадницима полиције и Тужилаштва Републике Чешке, спровели су опсежну међународну синхронизовану акцију на територији Србије и Чешке, у којој су на територији Републике Чешке откривене три илегалне лабораторије за производњу марихуане у вештачким условима.

Након вишемесечног интензивног рада разбијена је организована криминална група коју је чинило укупно 12 чланова, од којих су 11 из Србије и држављанин Црне Горе. Том приликом је заплењено 2.200 стабљика индијске конопље, 650 садница исте биљке и 90 килограма осушене и упаковане марихуане спремне за даљу дистрибуцију.

Највише осумичених нарко-дилера из Србије у Чешкој ухапшено је почетком марта 2016. Тада је у заједничкој акцији полиција Србије, Чешке и Шпаније, спроведеној у организацији Еуропола у оквиру борбе против међународног кријумчарења дроге, пало  25 осумњичених, од којих је 21 држављанин Србије. На територији Шпаније и Чешке откривено је тада десет лабораторија с најмодернијом опремом за узгој индијске конопље у вештачким условима. Заплењено је више од 4.500 стабљика те биљке, као и знатна сума девиза, стечена кријумчарењем наркотика. 

Полиција је саопштила да је поменута организована криминална група разбијена захваљујући оперативним подацима новосадске Криминалистичке полиције, која је непосредно учествовала у откривању и хапшењу осумњичених.  У Барселони и Валенсији откривено је шест лабораторија, а ухапшен је и вођа организоване криминалне групе С. С. (41) из Новог Сада.   

Четири лабораторије за узгој индијске конопље откривене су у околини Прага. У тој акцији ухапшено је још четворо чешких и бугарских држављана, осумњичених за неовлашћену трговину наркотицима. 

Како је „Дневник“ тада писао, Новосађанин С. С., који је словио за шефа те, у потпуности растурене групе, познат је органима гоњења одраније. Својевремено је важио за припадника новосадског клана „Фирма” који је диловао наркотике. Последњих неколико година боравио је у Прагу, а наводно, половином претпрошле године преселио се у Барселону.

С. С. је робијао због недозвољеног држања оружја, а био је пре двадесетак година окривљен за убиство у Чешкој. Тим поводом, овде му је суђено, али је ослобођен.                                                                                                

С. Х. Д.

Фото: МУП Србије

 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести