Добричанин: Свако кривично дело мора одмах да се пријави

БЕОГРАД: Адвокат Зора Добричанин изјавила је поводом оптужби за силовање против глумца и политичара Бранислава Лечића да не може да говори о том конкретном случају, али да, генерално, када је у питању било које кривично дело, оно треба и мора одмах да се пријави, јер у противном докази губе на снази, а могу бити оштећени и окривљени и оштећени.
dobricanin zora/Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео/Зора Добричанин

"Доказе прикупља тужилаштво, потребна обавештења полиција по налогу тузилаштва и након тога се одлучује о даљој судбини кривичне пријаве. Не треба се залетати... истина је само једна, а било какво прејудицирање може негативно да утице на исход поступка, што може бити на штету окривљених и оштецених", казала је Добричанин за портал Мондо.

Након што је у јавност испливао аудио снимак разговора који глумица Данијела Штајнфелд истиче као важан доказ, а Лечић оспорава, позната српска адвокатица рекла је да не жели да се упушта у коментарисање тих детаља.

Генерално, међутим, каже Добричанин, када је у питању било које кривично дело, оно треба и мора одмах да се пријави, јер постоје и санкције због његовог непријављивања.

"Свако непријављено кривично дело ''даје крила'' извршиоцу и то му је подстицај да настави са вршењем кривичних дела, да буде упорнији па и бескрупулознији а код наслилних кривичних дела то је мотив да буде бруталнији. Ни сведок ни жртва немају право да ћуте ни трен и то због других потенцијалних жртава. Нико нема право да безбедност и правну сигурност других грађана подреди својим емоцијама", тврди Зора Добричанин.

А да би неко био откривен, како наводи, кривично дело мора да буде пријављено одмах, кад се догоди, јер протоком времена многи докази се уопште не могу обезбедити, а неки губе на квалитету и доказној снази самим тим.

Адвокатица подсећа да сваки окривљени има право на претпоставку невиности, без обзира на то о коме се ради, као и да се све оптужбе одмах износе у полицији, а не на налозима на мрежама.

"Извршење кривичног дела се пријављује полицији и тужиластву, а не друштвеним мрежама. И не заборављајмо претпоставку невиности и да је свако невин док се његова кривица не утврди правноснажном пресудом. То је ''свето правило'' које се мора поштовати па ко год био осумњичени, ко год био оштецени и које год кривично дело било у питању", каже Зора Добричан.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести