Двоструко убиство у Дорослову због наследства?

ДОРОСЛОВО: Мирно село надомак Сомбора, Дорослово, у четвртак увече је потресао злочин у коме су убијени Роберт Холо и Ержебет  Штампеф, док је Ержебетина ћерка Рожика Штамфер рањена са пет хитаца из пиштоља.
doroslovo MMiljenovic
Фото: Дневник (М. Миљеновић)

Мада су прве информације говориле о томе да се породична кућа Штамферових у дорословачкој Улици Николе Тесле број 9 нашла на мети провалника, а да је Холо упуцан када се појавио на њиховом кућном прагу, алармиран од стране суседа, по свему судећи се ипак ради о породичној трагедији изазваној несугласицама око наследства.

Мада се сомборска полиција, која још увек трага за већ познатим починиоцем, још увек није званично огласила, информације са лица места говоре да је убица око 19 сати, дошавши у њихову кућу, заподенуо жучну свађу са Рожиком, ћерком и Ержебет, тешко оболелом и непокретном супругом пре неколико година преминулог угледног домаћина Иштвана Штемфера а све у вези наследства.

Thumbnail

Будући да им је даљи рођак али и први комшија, чувши вику а упућен у цео проблем, Роберт Холо, иначе бивши полицајац, отишао је до улазних врата дома Штемферових у намери да покуша да посредује у смиривању ситуације. Међутим, чим је отворио врата, за сада још увек неименовани и очигледно нежељени посетилац га је устрелио из пиштоља, баш као и несрећну мајку и ћерку.

Роберт Холо није имао никакв непосредан интерес у целој свађи, већ је, по сведочењу његових укућана, имао само жељу да заштити прве комшије од насиља

Док су старица и Холо на месту остали мртви, Рожика је, са три прострелне ране у пределу груди и две у абдомену, у тешком стању, али свесну и стабилну, служба сомборске Хитне медицинске помоћи пренела у сомборску болницу из које је хитно транспортована и смештена на Ургентни центар Клиничког центра Војводине у Новом Саду.

Званично није потврђено, али према сазнањима „Дневника“ највероватнији починилац овог гнусног злочина, за којим припадници овдашњег МУП и даље трагају, је житељ Свилојева, власник истих иницијала и полубрат и законски старатељ извесног Ф. М. који је одлуком надлежног Центра за социјални рад лишеног пословне способности, наводно ванбрачног сина преминулог Иштвана Штемфера, заступник у правној ствари оставинске расправе која се правоснажно окончала 2016, а чијим исходом није био задовољан.


Повређена жена стабилно

Повређена Рожика Штамфер, која је задобила тешке телесне повреде, довезена је у Ургенти центар Клиничког центра Војводине и њено је стање је стабилно. Рк. К. се налази се на полуинтензивној нези Ургентног центра, речено је „Дневнику“ у тој здравстеној установи.

Љ. П.


Наиме, глава породице Штамфер је био изузетно добростојећи домаћина у овом селу у чијем власништву је поред велике површине скупоценог пољопривредног земљишта и механизације био и сеоски млин, који су након оставинске расправе припали његовој ћерки Рожики. Она се након дугогодишњег рада у Немачкој као медицинска сестра вратила у родно село да брине о тешко оболелој мајци. Према незваничним сазнањима до којих смо дошли, осумњичени за убиство Ф.М. је за пиштољ којим је извршен овај злочин имао дозволу, али исто тако до јуче о њему није постојао траг у кривичним или прекршајним евиденцијама, што сведочи да све до четвртка увече није имао никакав сукоб са законом.

Додатну дозу трагедије даје и чињеница да је убијен Роберт Холо, убедљиво најимућнији пољопривредник и агро-бизнисмен овог краја, који није имао никакв непосредан интерес у целој свађи, већ је, по сведочењу његових укућана, имао само жељу да заштити прве комшије од насиља. Некадашњи полицајац који је ову службу напустио након 25 година часног и неукаљаног рада и завршетка свих ратова на простору некадашње Југославије, посветио се пољопривреди и породичном имању и својој компанији „Холофарм“, уз активан друштвени ангажман који га је својевремено довео и на места председника Савета Месне заједнице Дорослово и одборника у сомборској градској Скупштини као истакнутог члана Демократске странке. У тренутку погибије Холо је био само члан Савета МЗ.

Широј српској јавности Роберт Холо је постао познат пре неколико година када је у сарадњи с фирмом регистрованом у Чешкој, „Bridge Power Investment", као мањински власник заједничког предузећа који улаже своје земљиште за комплекс од десет хектара, ушао у пројекат изградње фабрике агропелета, намењеног европском тржишту. Пројекат, укупне вредности 12,5 милиона евра, који је медијски проглашаван за прекретницу у српској пракси кориштења обновљивих извора енергије, неславно је пропао након свега три године. Изграђена али никада у потпуности функционална фабрика пелета завршила је у стечају изазваном дуговима од преко 1,1 милијарду динара, који је готово у целости отпадао на кредитне аранжмане чешког партнера.

Роберт са супругом Регином има три сина, Роналда, Роберта и Роланда.

М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести