ЕПИЛОГ ПАЉЕЊА КОМБИЈА СА ПАРТИЗАНОВЦИМА: Навијачи Црвене звезде осуђени на укупно 20 година затвора

БЕОГРАД: Виши суд у Београду осудио је данас петорицу навијача ФК Црвена звезда на казне затвора од по четири године, због безобзирног напада на комби који је превозио навијаче ФК Партизан, после одржаног дербија између два тима, 16. априла 2022. године код Младеновца.
zatvor resetke
Фото: Dnevnik arhiva

Вељко Миливојевић, Борис Нововић, Иван Марковић, Тодор Арамбашић и Михаило Степановић осуђени су на јединствене казне затвора од по четири године.

Поред затворске казне изречене су им и новчане казне од по 120.000 динара и  мере забране присуствовања утакмицама Црвене звезде од по три године.

Главни јавни тужилац ВЈТ у Београду Ненад Стефановић рекао је за Тањуг да је задовољан осуђујућом пресудом против хулигана, али не и висином казни и дужином изречене мере, имајући у виду безобзирност коју су том приликом окривљени показали над младим људима у комбију.

Стефановић је најавио да ће тужилаштво уложити жалбу по пријему писаног отправка пресуде, подсећајући да је поступајући тужилац у овом предмету у завршној речи суду предложио да оптужене осуди на јединствене казне затвора од по осам година, новчану казну од по 400.000 динара и меру забране присуствовања одређеним утакмицама од по пет година.

"Суштина инсистирања на оштрим санкцијама према хулиганима, који се представљају као навијачи, јесте генерална превенција, односно спречавање насилничког понашања у друштву, поготово на спортским манифестацијама", нагласио је главни тужилац.

Оптужним предлогом осумњиченима се ставља на терет да су 16. априла прошле године око 22 часа, заједно са више НН, након дербија између ФК Црвена звезда и ФК Партизан, у атару села Марковац, као навијачи Црвене звезде, препречили пут комбију који је превозио навијаче противничког тима.

По изласку из својих возила, осумњичени су ставили маске на лица и капуљаче на главе и кренули према комбију.

Каменицама и другим предметима су разбили сва стакла на комбију, а потом убацили запаљене бакље у унутрашњост комбија.

Притом је један НН нападач кроз полупан прозор палио тапацирани кров у комбију.

Пошто се запалила унутрашњост комбија, у којем је било девет оштећених, они су покушали да напусте возило, али им је један од НН нападача то онемогућавао, држећи врата возила са спољне стране.

Комби се запалио од убачених бакљи, након чега су нападачи отишли, а оштећени су успели да напусте комби и побегну у оближњу њиву.

Возило које је било захваћено ватром убрзо је експлодирало.

У овом инциденту четири особе из комбија задобиле су лаке телесне повреде.

Оптужени у овом случају су на почетку суђења делимично признали извршење кривичних дела која им се стављају на терет, наводећи  "да су се нашли на погрешном месту у погрешно време".

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести