Гастарбајтери у посебан притвор за изолацију

БЕОГРАД: Сви они који прекрше мере самоизолације, која им је одређена ради спречавања ширења корона вируса, биће ухапшени а потом притворени на минимум 30 дана у посебне притворске јединице у Вршцу, Пожаревцу и Нишу.
Pexels.com/korona virus
Фото: Pexels.com/korona virus

Реч је махом о држављанима наше земље који раде у земљама Западне Европе у оним земљама у којима постоје жаришта вируса, а прекршили су забрану напуштања стана на 14 или 28 дана, чиме су извршили кривично дело “непоступање по здравственим прописима за време епидемије”.

Починиоци других кривичних дела ићи ће у редовне притворе уз примену посебних санитарних мера које се спроводе више од месец дана у свим српским затворима за сва новопримљена лица.

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић објашањава за Тањуг да ће лица која крше самоизолацију бити изолована од осталих притвореника како би се отклонила свака могућност уношења корона вируса у затворски систем.

“Они ће бити смештени у посебне притворе у Вршцу , Пожаревцу и Пироту у којима важе нарочите мере, јер у њих долазе она лица за која може да постоји озбиљна сумња да су заражена корана вирусом”, навео је Илић.

Овај посебан притвор, како је навео, одређеује се као и редовни - у трајању до 30 дана и може да буде продужен у складу за Закоником о кривичном поступку.

“Поред тога, пошто за ова лица важе и карантински прописи - када здравствени радници процене да треба да буду дуже изолована, она ће остати у овим у затворским просторијама или ће добити меру кућног притвора”, навео је Илић.

Посебно је истакао да су од почетка опасности од ширења вируса, у свим затворима и притворима почеле да важе посебне санитарне мере, те свако ново лице које улази у редовни притвор има посебне карантинске услове како не би дошло до евентулане трансмисије вируса у притвору.

То значи да ће они који крше полицијски час или се баве недозвољеном трговином, или почине неко друго кривично дело, ићи у редован притвор у складу са тим мерама и карантинским условима.

Затвореници су, иначе, од пре десетак дана ставили своје производне капацитете у погон за израду заштитних маски и то у три затвора - женском одељењу затвора Пожаревцу, затвору у Нишу и Сремској Митровици.

Они производе дневно око 3.000 маски и подмирују потребе затворског система.

"Што се тиче судова, сви судови достављају потребе за хигијенским материјалом, а чим буде висе на располагању таквог материјала судови ће бити један од приоритета да добију што су тражили. Очекујемо да ћемо већ од понедељка имати расподелу хигијенског материјала", рекао је Илић.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести