Хакери лагањем о провали лозинке е-поште покушавају да зараде

Уколико гледате порно-филмове на интернету, постоји велика шанса да будете жртва нове интернет преваре која је потресла свет овог лета, а недавно је почела да кружи и међу грађанима Србије.
hakeri EPA DAVID CHANG.jpg
Фото: EPA (DAVID CHANG)

Наиме, Новосађанин В. М. је пре неколико дана добио имејл у којем је наведен његов пасворд, да имају приступ његовом рачунару, да је снимљен током посете порно-сајту и да ће снимак послати свим његовим контактима у мејлу и на „Фејсбуку” ако им не уплати 1.000 долара у биткоинима.     

„Знам да је ***** једна од твојих лозинки. Поставио сам софтвер на један порно-сајт, који си посећивао да се мало забавиш. Док си гледао видео-клипове, ја сам приступио твом рачунару и укључио твоју веб-камеру. И направио видео. У првом делу је порно-филм који си гледао (имаш добар укус, ЛОЛ), док је у другом снимак с твоје веб-камере – ти док гледаш тај видео”, наводи се у мејлу.

– Када сам видео имејл, стресао сам се јер је то заиста била моја шифра, односно једна од варијанти шифре које користим већ дуго – каже Б. М. и наводи да је сама помисао да његове колеге или породица виде те снимке била неподношљива. – Зато сам и поверовао да су провалили у мој рачунар. Шта да кажем, гледао сам порниће и знам да ту има много вируса, али ми није пало на памет да могу да приступе мојој камери и да ме сниме. Оставили су ми 36 сати да уплатим новац.

„Имаш две опције. Прва је да игноришеш овај мејл. У том случају ћу послати видео свим твојим контактима. Само замисли срамоту која ће те задесити. Да не помињем шта ће се десити ако си у браку или вези... Ако не верујеш, само ми одговори с ’Да’ и послаћу видео на девет адреса”, пише у наставку мејла.

Важно је стално мењати шифру и пазите на шта „кликћете”

Друга опција је да му В. М. плати 1.000 долара у биткоинима и постоји линк ка месту где може да се купи та валута. В. М. није ни отварао тај линк у страху да ће опет покупити неки вирус.

– Имао сам те паре и, верујте, био сам на ивици да уплатим, и то због родитеља и колега јер би то била велика приватна и пословна срамота. Девојка би разумела. Међутим, било ми је сумњиво то са шифром која ипак није актуелна него је стара и онда сам почео да се распитујем код пријатеља који се разумеју у технику и сазнао сам да се ради о превари која се појавила пре неколико месеци, чак сам нашао један текст о томе на интернету. Ипак, није ми било свеједно док није истекло тих 36 сати и док нисам схватио да сам безбедан – признаје В. М., који је своју причу поделио с нама да други људи не би насели на ту превару.

Очигледно су кибернетички криминалци свесни тога да сваке секунде 28.258 корисника гледа садржај за одрасле на разним веб-страницама те измишљају нове начине за превару. Стручњаци тврде да су лозинке које преваранти користе у тој обмани старе више од десет година и да су вероватно покупљене с неког старог сајта који је угашен и више ни нема обезбеђење. Или се ради о крађи података са слабо обезбеђеног сајта на којем сте, рецимо, искористили неку бесплатну услугу и оставили свој мејл и лозинку коју често користите.

Зато је важно стално мењати лозинке и не користити редован мејл за такве операције. Стручњаци свакако саветују да своје веб-камере искључите или прелепите ако већ користите порно-сајтове и да пазите на шта „кликћете” јер, мада се овог пута ради о превари, таква врста инвазије на вашу приватност није немогућа.

С. Милановић

 

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести