Испуњени услови за изручење Вотерса, одлука на министру

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду, након више укинутих првостепених одлука, правоснажно одлучио да су испуњени услови за изручење Тристана Вотерса Аустралији, која га тражи због међународног шверца кокаина, а коначну одлуку о екстрадицији донеће министар правде Србије.
Apelacioni sud
Фото: Танјуг/видео архива/Апелациони суд

Вотерс је у екстрадиционом притвору у Београду, од у јануару прошле године.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић рекла је Танјугу да је тај суд одбио жалбе и потврдио решење Вишег суда којим је 26. новембра утврђено да су испуњени услови за његово изручење.

"Правилно првостепени суд налази и даје јасне и потпуне разлоге да у конктретном случају не постоји сметња за изручење Вотерса Комонвелту Аустралије, односно да су испуњени услови из Конвенције Уједињених Нација против транснационалног организованог криминала и Закона о међународној правној помоћи у кривичноправним стварима", прецизирала је Пиљић.

Због тога је Апелациони суд оценио као неосноване наводе жалбе и потврдио првостепено решење које ће се након правоснажности заједно са списима предмета бити достављени министру правде, који је сходно закону, надлежан да донесе коначну одлуку да ли ће се обавити изручење или не.

Вотерс је ухапшен 15. јануара 2017. године у хотелу Метропол заједно са још двојицом аустралијских држављана Дејвидом Кемпбелом и Роханом Арнолдом по потерници Аустралије, због сумње да су учестовали у међународном шверцу кокаина.

Арнолд и Кемпбел су раније изручени пошто су се сагласили са екстрадицијом матичној земљи, док се Вотерс противи изручењу.

Апелациони суд у Београду је претходно два пута по жалби Вотерсових адвоката укидао првостепену одлуку суда о испуњености услова за изручење.

Аустралија Вотерса тражи због кривицних дела из кривицног закона Кономвелта: "увоз комерцијалне колицине границно контролисане дроге у Аустралију", затим "завера за увоз комерцијалне колицине границно контролисане дроге у Аустралију" и "завера за поседовање илегално увезене комерцијалне колицине границно контролисане дроге".

Вотерс је у екстрадиционом притвору који му је одредио Специјални суд 24. јануара, након пријема међународног налога за хапшење (потерница) који је за њим издао Интерпол у Канбери.

Сва три поменута Аустралијанца су ухапшена у Београду по налогу Тужилаштва за организовани криминал, које је поступало по замолници аустралијских истражних органа из новембра прошле године у оквиру медународне истраге шверца дроге.

У акцији коју су у Метрополу спровели оперативци Службе за борбу против организованог криминала од ухапшених је тада заплењено 638.020 евра, 11.350 аустралијских долара, 4.000 америчких долара, 18.300 чешких круна, 528.000 вијетнамских донга, 9.000 јапанских јена, 2.940 кинеских јуана, 2.500 тајландских бахта, 863 сингапурска долара, 112.000 динара, као и један пиштољ, саопштила је полиција.

Према полицијском саопштењу након хапшења, истрага против њих је почела у априлу 2017. године, када је у луку Сиднеј из Кине стигао контејнер са челичним цевима, у чијим шупљинама је пронађено 1.280 килограма кокаина, који је био спакован у 2.576 пакета.

Заплењени наркотици су били одличне чистоће, а њихова тржишна вредност је процењена на 500 милиона аустралијских долара, саопштила је тада полиција.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести