Из бродских танкова „испарило“ преко 95.000 литара нафте

СМЕДЕРЕВО: Цариници су јуче, приликом ванредне контроле једног домаћег брода у луци Смедерево, утврдили да у његовим бродским танковима недостаје преко 95.000 литара нафте, чија би тржишна вредност била око 15 милиона динара.
c
Фото: Uprava carina

Међутим, оно што је неупоредиво важније од крајњег резултата ове акције је чињеница да је раскринкан механизам којим је бродска посада, највероватније у дужем периоду, вршила милионске малверзације са погонским горивом.

Након вишемесечног праћења дошло се до података да брод улази у нашу земљу и излази из ње са нереално великим количинама погонског горива, за шта не постоји економска оправданост, а осим тога, сумњу је изазивала и чињеница да је посада због немогућности лоцирања у нашим територијалним водама искључивала електронски систем за праћење пловила РИС.

Приликом последње детаљне контроле овог брода, који је у луку Смедерево пристао због утовара руде, откривено је да је брод опремљен механизмом за лажирање при мерењу горива, захваљујући којем се приликом контрола увек очитава она количина нафте која одговара бродској посади.

Фото: Uprava carina

Цариници су, наиме потпуном демонтажом једног мерног места открили да се испод поклопца налазе поменуте лажне сонде у виду епрувета и цеви, као и да је количина нафте у бродском танку неупоредиво мања од претходно очитане.

Констатовано је да на броду има једва нешто више од 5.000 литара нафте, и да упоређивањем са бродском документацијом недостаје количина од 95.508 литара ове акцизне робе.

Случај су у даљу надлежност преузели полиција и тужилаштво, који ће се због постојања елемената кривичног дела бавити даљом истрагом.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести