Из Приштине полетели авиони са осумњиченима из ОВК

ПРИШТИНА: Три мања цивилна авиона полетела су вечерас са војног дела приштинског аеродрома, а извори у Приштини навели су да се у њима налазе бивши припадници Ослободилачке војске Косова који ће наредних дана бити саслушани у Специјалном суду за ратне злочине ОВК, пренео је РТС. 
pristina, tanjug
Фото: Tanjug S.Radovanović,ilustracija

Приштински адвокат Том Гаши наводи да ће у првој групи бити саслушани команданти оперативних зона Лап и Дреница Рустем Мустафа и Сами Љуштаку.

Непосредно после полетања није било познато ко се тачно налази у тим авионима, али су извори у Приштини навели да су ка Хагу полетели бивши припадници ОВК, које ће саслушати истражитељи специјалног суда за злочине ОВК.

Извесно је, међутим, да се у авионима не налазе бивши шеф главног штаба ОВК Сулејман Сељими, чије је саслушање одложено због болести, те Ремзи Шаља, који је у међувремену побегао са Косова. 

Бивши команданти оперативних зона Лап и Дреница Рустем Мустафа и Сами Љуштаку у Хаг ће отпутовати наредне седмице.

"Имамо информацију да ће у првој групи, која би требало 14. јануара да да изјаве пред Специјалним судом, односно у канцеларији специјалног тужиоца, бити команданти Рустем Мустафа, звани Реми, и Сами Љуштаку. Они су се одазвали позиву", рекао је за РТС приштински адвокат Том Гаши, чија канцеларија брани некадашњег шефа главног штаба ОВК Сулејмана Сељимија.

"Позвано је још десетак припадника бивше ОВК, међутим, они имају неки други редослед. Они су Хаг позвани у својству сведока или окривљених. Мислим да је већина у својству окривљених", рекао је Гаши, наводећи да су у току преговори са Специјалним тужилаштвом да Сељими буде саслушан у Приштини.

Гаши је, такође, навео и да ће прве оптужнице пред Специјалним судом за ратне злочине бити подигнуте у наредних неколико седмица, као да би се међу оптуженима могли наћи и најзначајнији комантанти ОВК.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести