Криминалне мреже на Зaпадном Балкану кључне за тржиште дроге у ЕУ

ЛИСАБОН: Криминалне мреже на западном Балкану постале су кључне и на регионалном и на тржишту дроге Европске уније, наводи се у данас објављеном извештају Агенције за наркотике ЕУ (ЕМЦДДА).
kokain Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У извештају се предочава да је стратешки и географски положај земаља попут Албаније, Црне Горе, Северне Македоније, Србије, Босне и Херцеговине и тзв. Косова, у корелацији са великом потражњом за наркотицима, посебно у Европској унији и у Турској, убрзао деловање криминалних група, преноси Ројтерс.

"Неке земље ЕУ се налазе на рутама трговаца људима које пролазе кроз западни Балкан пре поновног уласка у ЕУ. То значи да токови трговине људима могу бити сложени", наводи се у извештају агенције који је део опсежније регионалне студије спроведене између 2019. и 2022. године.

ЕМЦДДА је указује на оперативно присуство група са западног Балкана у Белгији и Холандији, где су луке Антверпен и Ротердам важне за увоз и дистрибуцију дроге у ЕУ.

Немачка, Италија, Шпанија, Швајцарска и Уједињено Краљевство такође су важне дестинације за те групе када је реч о тржишту кокаина, хероина и канабиса у Европи.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести