Кубуровић: 40 српских судија и 13 тужилаца на КиМ

БЕОГРАД:  Београд је у потпуности испоштовао интеграцију српских судија и тужилаца кроз Бриселски споразум, српске судије и тужиоци потписали су изјаву, те ће 40 судија, 13 тужилаца и 145 запослених који су радили до сада у судовима и тужилаштвима, наставити да раде од следеће недеље, изјавила је министар правде Нела Кубуровић.
Kuburovic Nela/Fonet
Фото: FoNet

"Такође је битно, а то је новина и то до сада није могло да се оствари - да и у кривичним поступцима суде српске судије, с обзиром на то да је и у неким ранијим споразумима та надлежност изузета из српских судова и Еулекс је углавном био надлежан да поступа у тим случајевима", рекла је Кубуровић за РТС.

Уз то, објашњава Кубуровић, председник Основног суда у Косовској Митровици биће Србин, а сматра да је доста важно и да, с обзиром на организацију судова у оквиру покрајине, где постоји и Апелациони суд, оснива се и посебно одељење тог суда, које ће такође имати седиште у Кошовској Митровици, а председаваће му Србин.

"А оно што је битно да у ствари има статус заменика председника Апелационог суда у Косовској Митровици. То веће управо ће одлучивати у жлбеном поступку на одлуке које буду доносиле српске судије", рекла је Кубуровић.

Тако да, истиче министарка, сада за Србе на КиМ постоји већа правна заштита и уједначено поступање на територији целе покрајине, а и сада Срби који живе јужно од Ибра такође имају могућност да им суде српске судије и поступају српски тужиоци.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести