Марихуана, хероин и кокаин највише коришћене дроге у Србији

БЕОГРАД: Прошле године најчешће злоупотребљаване дроге у Србији биле су марихуна, хероин и кокаин, а према званичним подацима нове психоактивне супстанце још не представљају велику опасност, наводи се у саопштењу Канцеларије за борбу против дрога Владе Србије које је објављено данас.
e
Фото: Pixabay.com

Упркос великим напорима да се злоупотреба дрога стави под контролу, а незаконита трговина искорени проблем злоупотребе је и даље присутан што је ризик за јавно здравље и функционисање друштва, саопштила је Канцеларија уочи 26. јуна - Међународног дана борбе против злоупотреба и незаконите трговине дрогама.

Како се наводи у овој области често се појављују недовољне или нетачне информације различитих врста, а људи, доносиоци одлука, а понекад чак и пружаоци услуга чине да се поремећаји услед злоупотребе дрога не посматрају као последица различитих фактора, већ искључиво као морални неуспех или кривично дело.

"Оно што се често не разуме је то да је проблем злоупотребе дрога резултат сложених интеракција фактора који и нису под контролом појединца, као што су фактори генетике, менталног здравља и околине", наводи се у саопштењу.

Наводи се и да проблеми услед злоупотребе дрога не би требало да буду посматрани као стечени или подложни искључиво кажњавању.

Канцеларија наводи да у сарадњи с НВО „РеГенерација" тренутно спроводи истраживање под називом „#ДАЗНАМШТАРАДИМ", које има за циљ повећање ефикасности Система за рано упозоравање на нове психоактивне супстанце.

Резултати овог истраживања показаће и колику опасност у Србији представљају нове психоактивне супстанце.

Додаје и да се на заседању Комисије за опојне дроге у Бечу представила се темом "Мултисекторски састанци у Србији - мања маргинализација и већа сарадња на проблемима везаним за дроге" и то резултатима регионалног пројекта "Бирам опоравак",

Канцеларија је у сарадњи са Удружењем "Излазак" својим представљањем на заседању подржала мултисекторски приступ решавању проблема.

Према „Светском извештају о дрогама 2020“ који издаје УН Канцеларија за дрогу и криминал (УНОДЦ), 35,6 милиона људи широм света има проблем с дрогама.

Глобално канабис је најчешће коришћена супстанца, а процењује се да га је 192 милиона људи користило у 2018. години.

Исте године, према Извештају, 58 милиона људи користило је опиоиде, око 19 милиона људи користило је кокаин, док је 27 милиона користило амфетамине.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести