Мариновић: Провера нишког тужилаштва због цурења информација

БЕОГРАД: Канцеларија Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренула је инспекцијски надзор у Вишем јавном тужилаштву у Нишу због наводног цурења информација из истраге против Нинослава Јовановића, званог "малчански берберин", који се сумњичи за отмицу и силовање Монике Каримановић у селу Суви до, 20. децембра прошле године.
malcanski berberin, Privatna arhiva
Фото: Приватна архива

"Овлашћена лица службе Повереника задужена за инспекцијски надзор управо се налазе у нишком тужилаштву и проверавању да ли је било неких неправилности и како су информације из истраге доспеле у јавност", прецизирао је за Танјуг Повереник Милан Мариновић.

Уколико се утврди да су информације, које су објављивали поједини медији, процурела из тужилаштва постоје законске могућности да се то санкционише, навео је Мариновић.

Ако се утврди да је извршено кривично дело, кривична пријава ће бити поднета против конктретног лица, мада може да се поднесе и против НН лица, па да тужилаштво само утврђује ко је извршилац, навео је Повереник.

У питању је кривично дело "невлашћено прикупљање података" које гласи: "Ко податке о личности који се прикупљају, обрадују и користе на основу закона неовлашћено прибави, саопшти другом или употреби у сврху за коју нису намењени казниће се новцаном казном или затвором до једне године".

Пошто би овде могло да се ради о службеном лицу из тужилаштва, њему би претило до три године затвора.

Мариновић је указао да ако се утврди да није извршнео кривично дело служба Повереника може да изрекне тужилаштву опомену или да изда неки налог...

Он је подсетио да је Служба Повереника до сада три пута покретала надзор због цурења информација из истраге у 2102, 2013. и 2014. године, али да је сваки пут утврђено да су медији измишљали информације.

Инспекцијски надзор је већ спороведен поводом објављивања фотографије после проналаска девојчице док је била у амбулантном возилу, када је утврђено да нико од медицинског особља није снимио ту фотографију, већ да су то учинили представници медија.

Малчански берберин је ухапшен након 17 дана полицијске потраге, 5. јануара.

Девојчица је пронађена седам дана раније у напуштеној викендици.

Медији су објавили исказ Јовановића из тужилаштва, који је дао у оквиру истраге, а истрага је по закону тајна. Такође су објављене слике девојчице и низ њених личних података.

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести