Миленина исповест охрабрује жене

НОВИ САД: Припадници МУП у Београду ухапсили су Мирослава Мику Алексића (68) због постојања основа сумње да је извршио кривична дела силовање и недозвољене полне радње, саопштио је МУП.
1
Фото: Youtube Printscreen

- Сумња се да је он у временском периоду од 2012-2020. године у просторијама школе глуме у Београду, чији је власник, сексуално напаствовао пет својих ученица, од којих су две за време извршења кривичног дела биле малолетне - наводи се у саопштењу.

Осумњиченом је одређено задржавање и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

- Пошто се сумња да има још особа које је осумњичени сексуално напаствовао, могу то пријавити у просторијама Полицијске управе за град Београд, Булевар деспота Стефана 107 - наводе из полиције.

Подсећања ради, позната глумица Милена Радуловић у исповести коју је дала за "Блиц" испричала је да је Алексић док је била малолетна силовао и да се то догодило више пута.

Милена Радуловић испричала је за "Блиц" да су она, и неколико девојака од којих су неке малолетне, пријавило полицији да их силовао или сексуално узнемиравао Мирослав Мика Алексић, чувени власник школе глуме.

Тврдња познате глумице Mile­ne­ Radul­ov­i} да ју је, док је још била малолетна, силовао чувени наставник глуме Мирослав Мика Алексић, запалила је у суботу увече друштвене мреже.

“После тешке унутрашње борбе, неке храбре девојке и ја решиле смо да станемо на пут мрачном кругу злостављања. Нећемо одустати", написала је Милена Радуловић на Инстаграму.

Миленим колега Миодраг Радоњић послао је поруку њој и осталим девојкама које су Алексића оптужиле за силовање или сексуално узнемиравање.

Поруке у виду срца послали су и глумци Нина Јанковић, Милан Марић, Александар Радојичић, Јелисавета Орашанин, Радован Вујови, Мирјана Карановић, Тихомир Станић, Владо Георгиев, Милан Марић, Нина Јанковић, Милена Васић, Миодраг Радоњићи многи други.

Након исповести Радуловићеве, многе глумице и јавне личности охрабриле су се да испричају шта им се дешавало иза затворених врата канцеларије познатог и утицајног режисера.

Потресно сведочење Ђурђине Радић објављено на њеном Фејсбук профилу.

“Јуче ме је дочекала вест о Мики Алексићу. Мало је рећи да сам и даље потпуно шокирана догађајима и да идаље не могу да схватим како се то дешавало испред нашег носа.

Код Мике сам ишла седам година (спорадично додуше јер некад нисмо имали новца за те часове, а ја сам осећала страшну кривицу да ми родитељи плаћају нешто тако скупо чак и кад би смо дошли до неког новца), па сам често ескивирала, а и реално веома је упитно колико је квалитетно утрошено време да после школе плаћаш 60 евра да ти неко говори да си глуп да си дебил да си дебео и лењ и притом да урла ко из мозга док ти све то говори. Све је то наравно лепо упаковано “То је врхунска педагогија и Микин метод.”

Често ми се повраћало кад би кренула на час уторком увече јел сам знала шта би ме чекало – увреде и вриска од које се после питаш зашто постојиш уопште – или ако имаш среће – форе зезање. И добар рад

Од те неизвесности сам хтела да полудим сваки пут.

Просто се тресем од туге и беса. Како ништа нисам приметила, како је све то он сакрио. Како је манипулисао, како је све оно што нас је учио користио за искоришћавање невине деце. Сва та његова правила, потпуно имају смисла за неког предатора. Како ли је само могао да уради нешто тако одвратно дивним и нежним девојкама које су му бескрајно веровале и постовале га

Киптим од беса. Увек мислиш да би препознао зло, да умеш да осетиш… Не разумем како нам је то тако било испред носа

Хвала Милени и девојакама, ваша храброст и смелост је спасла пуно младих људи и напкон прекинула ову, – па да је назовемо правим именом секту - написала је Ђурђина Радић.

Певачица и композиторка Александра Ковач такође је похвалила јавни иступ Милене Радуловић.

"Дивна Милена, твоја снага и храброст су бескрајне. Напред у борбу за истину, браво", написала је Александра Ковач.

И на Твитеру су реакције биле бројне, као и похвале за храбру одлуку Милене Радуловић да јавно проговори.

Миа Бјелогрлић је навела да је учињена велика и важна ствар.

"За сву децу, за све жене и за цело друштво. Браво Милена, браво девојке! Ваша снага је немерљива", твитнула је Миа Бјелогрлић, иначе ћерка глумца Драгана Бјелогрлића.

И новинарка Сузана Трнинић похвалила је Милену Радуловић.

"Буквално ми је камен у стомаку. Свака част новинарки 'Блица' на још једном великом кораку који је направила у разговору с Миленом. За Милену Радуловић велика подршка и дубоки наклон за храброст", написала је Сузана Трнинић.

 

Редитељка Јана Маричић је на свом Инстаграм профилу открила тајне које су дуго заташкавање у просторијама Факултета драмских уметности у Београду:

“Надам се да ће Факултет драмских уметности прописно и адекватно одреаговати у случају који је обелоданила Милена Радуловић. ФДУ сам уписала 2005. године и у то време, професорка Биља Машић је вербално и психички злостављала неке своје студенте, углавном девојке, и то оне које нису претходно похађале њихову школицу. Питали смо своје другарице зашто то толеришу, али су нам још тада објасниле да су немоћне и да је то метода на коју морају да пристану ако мисле да остану на тада најпрестижнијој катедри за глуму у земљи. Тада смо чули и да је покојни професор Владимир Јевтовић злоупотребљавао свој положај и сексуално искоришћавао неке студенткиње. Професорка у пензији, Гордана Гоца Марић је узимала мито чак и од кандидата које није касније примала на своју класу. Лично познајем родитеље који су јој на руке исплаћивали износе од неколико хиљада евра, а да она ту децу није примила ни у ужи избор”, рекла је редитељка и додала:

,,Моје колеге са класе и ја смо имале срећу да нам предаје професор Славенко Салетовић, који нам се никада ни једном ружном речју није обратио, а да му је асистирала Ива Милошевић, једна од најпажљивијих и најпосвећенијих педагога које знам. Данас она предаје глуму на Академији уметности. Факултет драмских уметности је институција која је овим скандалом добила шансу да одбрани и поново успостави свој углед, макар због изузетних уметника, предавача и педагога који су тамо предавали, или предају и даље. Они имају дужност да се ограде од нечега што је деценијама гајено у тој институцији од стране мањинских, али веома манипулативних појединаца”, написала је она.

M­arija L­uki} из Бруса, коју је сексуално узнемиравао бивши председник те општине Милутин Јеличић Јутка, подржала је девојке које су Мирослава Мику Алексића пријавиле за силовање и сексуално узнемиравање. Позвала је све да покажу подршку и солидарност са жртвама.

- Молим вас, преклињем, пазите шта ћете написати, рећи. Ако нема емпатије и солидарности, боље немојте ништа. Тек је почело, дајте да не пролазе девојчице, девојке, жене кроз нова силовања од стране јавности и система. Једнако је болно и трауматично - написала је она на Твитеру.

У изјави за "Блиц" Марија Лукић каже да није спавала целе ноћи када је на сајту прочитала вест. Она подржава сваку жену која је икада трпела било какву врсту узнемиравања, да изађе и проговори јавно.

- Што више жена и што пре, али није касно ни да се сада јаве и оне жене које су пре 20 година трпеле злостављање. Увек је боље када се на суду појави 24 уместо четири жене - каже она и поручује жртвама да што веродостојније полицији представе детаље силовања или сексуалног узнемиравања.

Е. С. Х.

Austrijanac
18.01.2021 • 17:03
A Ministarstvo kulture i informisanja i prosvetna inspekcija ćute a svi redovno dobijaju plate i koriste sve pogodnosti svojih funkica.
EUR/RSD 117.5755
Најновије вести