Милошу Бухи потврђено укидање 17 година затвора

Апелациони суд у Новом Саду потврдио је првостепену пресуду којом је Милош Буха  (51), ослобођен оптужбе за саизвршилаштво у тешком  убиству Војислава Шкрбића у новосадском ресторану 2014. године, за чега је раније био осуђен на 17 година затвора.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

У петочланом саставу, веће је на седници једногласно  донело одлуку којом је одбијена жалба тужилаштва и потврђена ослобађајућа пресуда у целости.

- Апелациони суд је навео да тужилаштво у својој жалби није истицало ни један нови доказ или околност која би могла довести до другачије судијске одлуке. Лично сам веровао да ће ослобађајућа пресуда бити потврђена, јер као професионалац се све време борим за правду и истину. Ова пресуда улива наду да сваки грађанин треба да верује да је правда понекад спора, али и достижна, навео је јуче за “Дневник” бранилац Милоша Бухе, адвокат др Гвозден Гргур.  Подсетимо, након поновљеног суђења у новосадском Вишем  суду 30. децембра претпрошле године, годину дана пре поменуте одлуке Апелационог суда укинута је пресуда Милошу Бухи, првобитно осуђеном на 17 година затвора за саучесништво у убиству Војислава Шкрбића, јер је веће оценило да нема доказа да  је извршио дело које му се ставља на терет. Председница већа Вишег суда Наташа Војновић навела је образлажући пресуду да је предмет који је задужила веома обиман и сложен и да је детаљно анализиран пре пресуде.

- Да би постојао овај облик саизвршилаштва, наведен у оптужном акту, требало би да постоји претходни договор, а њега нема. Обратили смо пажњу на изјаве свих сведока, на претходном претресу ( на којем није био присутан Милош Буха) и на новом.  Један од њих је рекао да је чуо кад је Милош Буха викнуо “Не” и видео да је, при томе, раширио руке, чиме је одбрана поткрепљена - казала је  председница великог већа образлажући пресуду.

Она је додала да је веће анализирало сегмент по сегмент, гледајући синхронизоване снимке, на којима је у једној секунди садржано чак шест фотографија.  Навела је да сада покојни Шкрбић и Милош  Буха нису били у никаквом сукобу и да по оцени суда нема доказа да је Милош заклонио Душана Буху тако да га Шкрбић не види. Анализирајући снимке од уласка у локала на око 50 секунди, само у једној од њих окривљени се нашао тако да оштећени не види Душана Буху, закључила је у образлагању пресуде судија Војновић.

Како смо писали, на приказаним видео запису, могло се видети како Шкрбић седи за столом испред шанка поред улазних врата у локал, у друштву познаника, док разговара с њим. У то време гости често улазе и излазе, шанкери и келнери се све време врзмају наоколо у непосредној близини, да би у једном моменту ушли Милош Буха и првоокривљени Душан Буха. Цео догађај се одиграо у секундама.

Милош је пришао столу, како је на рочишту поново изјавио да би се јавио оштећеном, а одмах потом његов презимењак је испружио руку у којој је био пиштољ, према Шкрбићу. На снимку  без тона видело  се да је Милош у тим тренуцима раширио руке, што је он описао као да је у том моменту после пуцња викнуо “Не”  те при томе заузео положај као да некога хоће да раздвоји. Снимак с друге камере забележио је Шкрбића како бежи ка крају шанка, где је на моменат видно несигурно стајао, уз покушај да одржи равнотежу и убрзо срушио.

Војислав Шкрбић  убијен је 22. маја 2014. године око 21 сат у ресторану „Гондола” код Дунавског парка у Новом Саду. Душан Буха је окривљен да је убио Шкрбића хицима из пиштоља, а Милош му је наводно помогао тако што је први у локалу пришао Шкрбићу и почео с њим да разговара, након чега га је Душан упуцао. Душан Буха се предао после 20 дана и признао убиство Шкрбића, док је Милош побегао и скривао се све до лишења слободе. Иначе, Милош и Душан нису у сродству, већ само презимењаци.

Виши  суд у Новом Саду је другостепеном пресудом поновио ону изречену средином фебруара претходне године за тешко убиство Војислава Шкрбића  из Каћа, којом је Душан Буха из Бачког Доброг Поља осуђен на обједињену казну за тешко убиство и недозвољено  држање оружја на 18 година робије.    

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1793
Најновије вести