Митровићу правоснажно година кућног затвора

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на годину дана кућног затвора са електронским надзором (наногицом) Александра Митровића због саобраћајне несреће када је у јулу 2013. године својим возило усмртио пешака Андреу Бојанић (17) у Устаничкој улици.
kucni pritvor, Ilustracija
Фото: Илустрација

Овом одлуком је, како наводи Апелациони суд, усвојена жалба тужиоца, па је Митровићу повећана казна кућног затвора за један месец, а дупло му је повећана мера безбедности забране управљања моторним возилом „Б“ категорије, са једне на две године.

Оштећени су ради остваривања својих имовинско-правних захтева упућени на парницу, наводи се у одлуци објављеној на сајту Апелационог суда.

Митровић је осуђен због кривичног дела - тешко дело против безбедности јавног саобраћаја.

Према пресуди, он се 18. јула 2013. кретао брзином од 80 км/х - брзином већом од дозвољене у насељеном месту од 50 км/х, возећи коловозом Устаничке улице десном саобраћајном траком из правца Булевар краља Александра у смеру према Улици Војислава Илића, док му је на семафору било зелено светло за возила, а за пешаке пролаз забрањен црвеним светлом.

Ударио је предњом левом угаоном страном возила у девојку која је коловоз Устаничке улице прелазила са леве на десну страну на обележеном пешачком прелазу.

“Од силине оствареног контакта дошло је до ротирања тела да би одмах потом тело пешака било набачено на горњи део возила, да би потом тело пешака одбацило у вис, које је потом летело кроз ваздух те пало на асфалтну подлогу и жичану ограду на разделном острву, са леве стране десне коловозне траке, услед чега је малолетна оштећена задобила тешке телесне повреде опасне по живот од којих је преминула на лицу места, док је окривљени без заустављања наставио вожњу”, наводи се у пресуди.

Према ставу Апелационог суда, приликом одмеравања врсте и висине кривичне санкције, првостепени суд није у довољној мери ценио друштвену опасност извршеног кривичног дела и степен повреде заштићеног добра.

Митровић се, подсећа Апелациони суд, кретао знатно већом брзином од дозвољене на критичном месту што је условило да је дошло до налетања на девојку, која је од последица повреда преминула, при чему се ни након контакта са њом није зауставио већ је наставио кретање без пружања помоћи настрадалом лицу.

“Имајући у виду наведено, Апелациони суд је првостепену пресуду преиначио у погледу одлуке о казни и изреченој мери безбедности, сматрајући да ће се истима у потпуности остварити сврха кажњавања, те да је овако изречена казна примерена врсти, тежини и опасности кривичног дела и окривљеног као учиниоца, те да ће се истом утицати на окривљеног и друга лица да убудуће не врше оваква или слична кривична дела”, навео је суд.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести