Младен Новаковић Тоцило ослобођен за изнуду и зеленаштво

БЕОГРАД: Младен Новаковић звани Тоцило (38), из Амерића, који је у мају првостерпеном пресудом осуђен на 17 година затвора због оптужби да је предводио криминалну групу која се бавила препродајом хероина, у другом поступку је правоснажно ослобођен оптужби за покушај изнуде и зеленаштво 2007/2008. године.
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

У пресуди Апелационог суда наводи се да је Новаковићу преиначена првостепена пресуда којом је био осуђен на две године затвора због покушаја изнуде и зеленаштва, јер није доказано да је извршио та кривична дела.

Новаковић је у овом случају био оптужен да је од августа 2007. године до 7. октобра 2008. године у Младеновцу покушао претњом да принуди оштећеног В.Ж. да му на штету своје имовине преда 30.000 евра.

Према ставу Апелационог суда, тужилаштво није доказало да се у конкретном случају ради о кривичном делу изнуде, већ да се конкретно може радити о принуди за враћање дуга.

Међутим кривично дело принуде би било већ застарело, тако да Апелациони суд није могао огласити кривим, указано је у пресуди.

Када је у питању зеленаштво, Новаковић је био оптужен да је у више наврата, почев од 2005. године до краја 2008. године искоришћавајући тешко имовинско стање и прилике оштећених њима позајмљивао новац уз месецну камату од 10-16 одсто месецно и на тај начин прибавио 48.738 евра, а на име разлике између легалне – банкарске камате и незаконите – уговорене камате.

У вези са квалификованим обликом кривичног дела зеленаштва које се Новаковићу оптужницом стављало на терет, Апелациони суд је указао да је неопходно да буде остварена и једна од квалификаторних околности или да је дело извршено од стране групе или да је делом прибављена имовинска корист која прелази износ од 1.500.000 динара, што у овом случају није утврђено.

Апелациони суд подсећа да је донео наредбу да се обави допунско вестачење економске струке, како би се утврдио износ чисте противправне имовинске користи коју је прибавио Новаковић у сваком појединачном случају, након што од укупно исплаћених износа од страсне оштећених буде одбијен износ иницијално позајмљених средстава.

"Судски вештак је констатовано да висина прибављене противправно имовинске користи не прелази износ од 1.500.000 динара, а што све јасно указује да самим тим нема ни доказа да је окривљени извршио квалификовани облик крививчног дела зеленаштва. Апелациони суд налази да нема доказа да је окривљени извршио кривицно дело зеленаштво док би кривично гоњење окривљеног за блажи облик овог кривичног дела било застарело, па је стога првостепена пресуда у односу на ово кривицно дело преинацена и окривљени је, услед недостатка доказа, ослободен од оптужбе", наводи се у пресуди.

Новаковић је у мају ове године првостепеном пресудом Специјалног суда у Београду осуђен 17 година затвора, а као припадници његове групе осуђени су и Саша Николић на 11, а Велибор Цветков на 10 година затвора.

Новаковић је и 2018. године био осуђен због дроге.

Новаковић, Николић и Цветков ухапшени су крајем 2019. када је пронађено око 77 килограма хероина.

Пронађени хероин је био сакривен у специјално направљеним бурићима закопаним и прекривеним земљом.

Вредност наркотика која је тада пронађена, процењена је на пет милиона евра.

Медији су пренели да је Нованковић је хапшен више пута, најпре због зеленашења, па пљачки, а 2012. је ухапшен заједно са још десетак особа, међу којима су били и полицајци.

Тада је писано да је он организовао мрежу продаје дроге, тако што је пакетиће од по 20 грама, остављао поред пута, изван Младеновца, обично испод неког камена или поред саобрацајних знакова, које су касније преузимали остали чланови групе ради уличне продаје.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести