МО УКР: Авион који се срушио припадао приватној компанији

КИЈЕВ/АТИНА: Комерцијални авион са украјинском посадом Ан-12Б, који се срушио у Грчкој 16. јула, припадао је приватној компанији, саопштило је Министарство одбране Украјине.
g
Фото: Tanjug (AP Photo/Giannis Papanikos)

У саопштењу је наведено да је, према информацијама министра одбране Србије, летелица превозила производе одбрамбене индустрије Србије до крајњег купца - Министарства одбране Народне Републике Бангладеш, преноси Укринформ.

Министарство одбране Украјине изразило је саучешће породицама погинулих чланова посаде и навело да ће детаљно размотрити инцидент и известити о значајним детаљима ако буду установљени.

Украјинска авиокомпанија Меридијан потврдила је да се њен авион Ан-12 срушио у Грчкој. Свих осам погинулих чланова посаде били су држављани Украјине.

Теретни авион Антонов Ан-12БК срушио се 16. јула увече код града Кавале, на северу Грчке.

Министар одбране Србије Небојша Стефановић изјавио је јуче да је авион у власништву фирме Меридиан лтд из Украјине превозио 11,5 тона робе наменске индустрије Србије ка Бангладешу, чије је Министарство одбране било и купац.

Извори: Атина ће протестовати што није обавештена о терету

Атина је саопштила да ће уложити протест јер је требало да од Београда има раније информације о природи терета украјинског авиона Антонов Ан-12БК, који је летео из Србије, а срушио се у суботу на подручју Кавале, преноси Катимерини позивајући се на дипломатске изворе.

Наведено је да ће по налогу министра спољних послова Никоса Дендијасаамбасадор Грчке у Србији уручити одговарајући демарш, у вези са потребом да Београд обавести грчку страну о природи терета авиона.

Напомиње се да је у првим сатима након пада Антонова дошло до забуне како око терета авиона тако и око његовог коначног одредишта, наводи грчки лист.

Као резултат тога, подручје око места несреће је евакуисано на неколико сати, а рад ватрогасне службе је обустављен због страха да је авион превозио опасан терет.

Посебно забринутост је проузроковала непозната бела супстанца пронађена око украјинског теретног авиона Антонов Ан-12БК, а званичници војске и грчке полиције, навели су да је могуће је да бели прах долази из три извора (или неких од њих) и да не представља никакав ризик.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести