Након хапшења старијег Новосађанина због обљубе над дететом притвор продужен до 4. августа

Виши суд у Новом саду продужио је притвор Новосађанину М. Ј. (82), због постојања основа сумње да је учинио кривично дело обљубе над дететом.
sodros
Фото: Dnevnik.rs

Старцу је притвор продужен због опасности да би боравком на слободу могао да утице на сведоке, као и због опасности да би могао да понови кривично дело.

М. Ј. је ухапшен пре два месеца због сумња се да је кривично дело почињено прекјуче, на долми близу Шодроша, на штету осмогодишњег дечака.

Како је „Дневник” незванично сазнао, М. Ј. је почетком маја око 14.30 часова одвео осмогодишњака у оближњу шуму, где га је дечак орално задовољавао.

На сву срећу, немили догађај су приметиле две жене, које су одмах о свему обавестиле полицију. Одмах по пријави грађана, полиција је изашла на лице места и на основу описа пронашла на Лиману 4 осумњиченог М. Ј. који је у међувремену побегао, и ухапсила га.

По незваничним сазнањима до којих смо дошли, осмогодишњи дечак није штићеник Центра за социјални рад, како су пренели поједини медији.

Та вест је узнемирила не само житеље Новог Сада него и читаву јавност, која сматра да полно злостављање деце заслужује јавну и оштру осуду без икакве толеранције према починитељу. Залаже се за строже кажњавање сексуалних злочина и да се починиоцима кривичних дела према деци изричу најстроже казне затвора предвиђене законом, уз меру обавезног лечења у затвореној установи.

По Кривичном законику, ко изврши обљубу или с њом изједначен чин, над дететом, казниће се затвором од пет до 12 година. Међутим, ако је дете задобило тешке телесне повреде, затруднело или је дело починило више особа, предвиђена је казна од пет до 15 година.

За кривично дело недозвољених полних радњи: додиривање, грљење и љубљење интимних делова тела и друге сличне радње у циљу сексуалног задовољења, прописана је казна затвора до три године, а у случају извршења и неке друге полне радње, казна је од шест месеци до пет година, односно запрећено је од две године затвора до десет година ако је дело извршено на нарочито свиреп и понижавајући начин.

Поједини стручњаци сматрају да су за та кривична дела максималне казне затвора строге и да их је Кривични законик добро одмерио, али не и законски минимум, па би га обавезно требало увећати вишеструко у односу на садашњи.

У Посебном регистру који води држава, познатијем као „регистар педофила”, до средине октобра прошле године нашло се 279 особа. Регистар је уведен у септембру 2015. године у складу с Маријиним законом и у њему су особе које су правоснажно осуђене.   

Д. Николић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести