Настављено суђење Ратку Фану за убиство супруге на салашу

На суђењу Ратку Фану (57) из Темерина јуче је, у наставку доказног поступка, на главном претресу у новосадском Вишем суду поводом убиства супруге претпрошле године у Темерину, битан сведок одбране, до сада недоступан, напокон дао изјаву.
sudnica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Сведокиња Оливера С., која сада станује у Београду, а пре кобног догађаја је била кратко подстанар код, сада покојне, Бисерке и окривљеног у Темерину, сведочила је јуче.

– Нас две смо биле блиске као сестре – навела је Оливера С. – Она није била с Ратком, већ су само живели заједно, говорила ми је. Била је јако везана за децу. Он јесте ноћио на том салашу и понекад одлазио да ради на пијаци, али су се стално свађали.

На питање судије да појасни да ли је Бисерка била у емотивној вези с неким другим човеком, морало је да јој се прво појасни шта је емотивна веза. Казала је потом да је оштећена имала пријатеља, старијег човека, а да није улазила у то познанство, као и да не зна више да каже.  

Подсетимо, оптужени је на отварању суђења казао да му је јако жао због трагичног догађаја, али да се злочин не би десио да није био „изазван њеним понашањем”. Он је у септембру, пред већем којем председава судија Слободанка Гутовић, устврдио да је полицију позивао пре кобног догађаја у два наврата, последњи пут два дана пре убиства, да бих пријавио да га Бисерка тера из куће и да је агресивна.  Свађи супружника, који с били у браку тридестак година, неколико дана пре кобне препирке била је присутна и Бисеркина другарица Оливера С.

На рочишту су испитани вештаци за судску медицину и хемичар о експертизи алкохола у организму окривљеног.  

Специјалиста др Раденко Вуковић изјаснио се о начину повређивања. Казао је да је жртва задобила најмање 11 удараца тупим предметом у главу, те да је при задобијању ударца код ока, уха и у слепоочном пределу, вероватно одмах изгубила свест. Он сматра да су све повреде могле настати у кратком интервалу – минутима, при чему је интензитет физичког бола био велик, али краткотрајан, будући да су повреде главе довеле до брзе смрти.  

На психијатријске налазе који говоре о његовој урачунљивости и достављени су Суду вероватно је утицао низ рационалних потеза окривљеног након догађаја. Између осталог, њему се приписује да је после злочина сложио и спаковао своје ствари и отишао потом да прода робу на Најлон пијаци.

Три ћерке и син окривљеног и убијене Бисерке искористили су право приливегованих сведока на претходном рочишту да не сведоче. Ћерке, које су засебно улазиле у судницу, при изласку у ходник застајале су код врата и погладале окривљеног на оптуженичкој клупи готово истим погледом, који би се најпре могао тумачити као пун презира и осуде.

По наводима оптужнице, 23. новембра претпрошле године, око 21 сат, у Темерину, на салашу без броја, на потесу Стрелиште, у кући у којој је живео са сада покојном супругом Бисерком Фан, након краће свађе оптужени је узео дрвену палицу дугачку пола метра, дебљине четири центиметра, којом ју је ударао по ногама, грудима и глави.

Наставак суђења заказан је за 20. фебруар, кад се очекује изношење завршних речи, као и изрицање пресуде.  

М. Вујачић 

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести