Ненадић: Оптужница против Беливукове групе за 7-8 дана

БЕОГРАД: Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић изјавио је данас на конференцији за новинаре у Специјалном суду да ће у наредних 7-8 дана бити подигнута оптужница против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, највероватније у петак, и показао новинарима доказе, односно језиве фотографије на којима се виде исечени делови обезглављених тела четворице убијених мушкараца за чија се убиства терети ова група.
s
Фото: Youtube Printscreen

У питању су фотографије из комуникације припадника ове групе заплењене са сервера СКY и на њима се виде раскомадани Александар Глигоријевић, Горан Величковић, Милан Љепоја и Здравко Радоњић.

Фотографије тела Лазара Вукићевића, за које је тужилац рекао да су најмонструозније, нису приказане новинарима јер их његов отац још није видео, за разлику од осталих сродника убијених којима су фотографије предочене.

Ненадић је навео да се истрага води против 31 окривљеног и да је након 5. фебруара проширена у још шест наврата, против истих или нових лица.

Током истраге обављена су разна вештачења по 300 наредби за вештачење и прикупљени бројни материјални докази са локација за које постоји сумња да су места извршења кривичних дела, указао је поред осталог Ненадић.

Указао је да се припадници ове групе терете за злочиначко удруживање, пет тешких убиства, трговну дрогом, трговину оружјем и једну отмицу и једно силовање.

Иначе језиве фотографије које су данас приказане новинарима нису до сада објављене у јавности.

Овај доказни материјал је путем међународне правне помоћи прибављен од једне западноевропске државе, а односи се на осумњичене припаднике Беливукове групе у периоду извршења кривичних дела која им се стављају на терет.

Поред поменутих фотографија, према речима тужиоца, ту су и аудио и видео записи који указују на догађаје и осумњичена лица.

Сав материјал је предочен осумњиченима и о њему су се изјаснили пред тужиоцем.

Ненадић је појаснио да се одлучио да конференцију за штампу одржи данас јер је претходна два дана био службено у Шпанији ради састанка са тамошњим министром унутрашњих послова.

"Када сам стигао у Србију сачекали су ме бројни медијски натписи о овој истрази. Ја и двојица колега који раде на овом случају одлучили смо да вам покажемо оно што можемо у складу са Законом о кривичном поступку", рекао је Ненадић.

Он је појаснио да се прес конференција не снима ни видео, ни аудио путем, управо да у ширу јавност не би излазиле фотографије бруталног сакаћења убијених људи.

Ненадић је напоменуо да је његово тужилаштво од Еуроџаста и Еуропола добило посебне похвале, те да је овај предмет оцењен као најзначајнији и најобимнији који се води у Европи.

Испричао је и како је зимус када је, како је рекао, двојицу својих сарадника упитао за неки догађај у вези са тим предметом.

Они су га међутим "бело" гледали.

"Онда сам схватио да сам то прочитао у једним новинама", рекао је тужилац и замолио новинаре да коректно извештају, напомињући да се до подизања оптужнице Тужилаштво неће оглашавати о овом предмету.

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести