Убијен Оливер Ивановић, за нападачима се трага

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, ПРИШТИНА: Оливер Ивановић, лидер ГИ „Србија, демократија, правда“ убијен је јутрос око 8.15 часова у Косовској Митровици, испред просторија своје странке. Непознати нападачи пуцали су јутрос на њега док је улазио у просторије странке. 
oliver ivanovic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Косовска полиција нема више информација о нападу, а према речима командира за регион Север Бесима Хотија све полицијске снаге трагају за нападачима.

Део града у којем се напад догодио блокирале су јаке полицијске снаге.

Милан Ивановић, лекар који је оперисао Оливера Ивановића рекао је да је лидер ГИ подлегао повредама које су му нанете у пределу грудног коша ватреним оружјем.

Он је на конференцији за новинаре у болници у Косовској Митровици у коју је Ивановић након напада пребачен рекао да је током операције избројао пет прострелних рана.

Ране су нанете ватреним оружјем у пределу горњег дела грудног коша, рекао је Ивановић. 

Страначка колегиница и сарадница Оливера Ивановића Ксенија Божовић каже да нико није чуо пуцњаву, у којој је убијен Ивановић и додаје да га је пронашла испред страначких просторија комшиница која се враћала из продавнице. 

Све се догодило у року од два, три минута. Није се чула пуцњава...ако је четири, пет метака у њему, пронађене су три чауре, рекла је она. 

Упитана да ли је било претњи Ивановићу, Божовић је рекла да његови сарадници нису знали за то и да је он био човек који је друге штитио и никада се није жалио.


Косовска полиција: Пронађени одређени докази на месту убиства

Три сата након атентата на Оливера Ивановића у Косовској Митровици, косовска полиција потврдила је да убиство и саопштила да су „на лицу места пронађени одређени докази који це се користити у даљем току истраге“.

Сат времена од оружаног напада, око 09:15, у улици Војводе Путника пронађено је запаљено возило марке „опел астра“ без регистарских ознака, за које полиција сумња да је повезано са случајем убиства. 

О наведеним догађајима обавештен је надлежни тужилац који је изашао на лице места, каже косовска полиција.
 


Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић је рекао да је Ивановићево убиство својеврстан шок, који је у ионако напету ситуацију унео додатни немир.


Сахрана у Београду

Оливер Ивановић ће највероватније бити сахрањен у Београду, на захтев чланова његове породице. 

Тело убијеног Ивановића биће предато породици након обдукције, која ће данас бити обављена у Клиничко болничком центру у Косовској Митровици.

Како је потврдио директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици, Милан Ивановић, обдукција ће бити извршена данас поподне, а водиће је обдуцент Сузана Матејић. 

У обдукцији ће учествовати и представници Еулекса и представници Института за судску медицину из Приштине, рекао је Ивановић.


Ивановићу су, иначе, прошле године запалили приватни аутомобил, а 2005. године под његов службени аутомобил је била подметнута бомба.

Лидер слободе и демократије није дочекао правду

Оливер Ивановић, политички и хуманитарни лидер Срба с Косова и председник Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“, био је и државни секретар за Косово и Метохију у некадашњем Министарству за КиМ.

Када је 1999. године формирано Српско национално веће, Ивановић је био председник његовог Извршног одбора за северно Косово, одакле је смењен 2001. године. 

Кад су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен за шефа Службе за економски развој и реконструкцију. 

Од 2008. налазио се месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију. 

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злоцин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године. 

Августа 2015. Ивановић је започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Ивановић је 21. јануара 2016. године био осуђен на девет година затвора, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку. 

Прошле године пуштен је да се брани са слободе. 

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени ауто је подметнута бомба. 

Ивановић је рођен 1. априла 1953. године у породици црногорског порекла, у селу Рзнић код Дечана, а основну школу и средњу машинско-техничког смера завршио је тадашњој Титовој Митровици.

Због жеље да постане пилот, уписао је Војну академију у Загребу, где је почео озбиљно да тренира карате, да би врло брзо стекао међународни углед, те постао велемајстор, тренер, а затим и међународни судија. 

Након три године студија, напустио је војну академију јер је установљено да има урођени оштећени вид, враћа се на Косово где је завршио Машински факултет. Накнадно је апсолвирао и на Економском факултету у Приштини.

Бављење каратеом утицало је да усаврши знање страних језика, те је Ивановић говорио енглески, албански и италијански.

Живео је у Косовској Митровици са супругом и тројицом синова. 

cajocajo
16.01.2018 • 12:12
ovo je sramota za ceo svet ja sam hrvat ali taj covel je bio posten covek
4
4
4
EUR/RSD 117.4437
Најновије вести