Шкот Мајк Нокс повређен од новогодишњег ватромета

НОВИ САД: Мајк Нокс ангажован на лансирању новогодишњег ватромета, задобио је тешке опекотине након што је, према првим информацијама, дошло до техничког квара.
docek nove godine SUS
Фото: Dnevnik.rs

Танјугу је потврђено у КЦВ-у да је том пацијенту пружена сва неопходна медицинска помоћ и да је тренутно стабилног стања. 

Он је хоспитализован у КЦВ због дубоких опекотина које су захватиле око 15 одсто површине његовог тела.
Инцидент се догодио на крову Базара приликом активације ватромета, а том приликом је лакше повређено још троје.

Директор Фондације "Нови Сад 2021" Немања Миленковић, потврдио је да је синоћ током испаљивања ватромета на дочеку Нове године у Новом Саду дошло до проблема, али и да су сви повређени добро.
Он је потврдио да је најтежу повреду задобио британски држављанин дизајнер ватромета Мајк Нокс, али да он није био у животној опасности након задобијања опекотина, што је Тањугу раније и потврђено у Клиничком центру Војводине.
Фондација "Нови Сад 2021" је организатор новогодишњег дочека Новом Саду.
По првим информацијама, дошло је до техничког квара у току испаљивања ватромета, због чега је испуцан мањи део припремљеног ватромета, при чему су повређена лица одговорна за његову реализацију после чега су збринути у Клиничком центру, рекао је Милинковић у писаној изјави достављеној Тањугу.
У току вечери из Клиничког центра пуштени су сви осим Мајка Нокса, који је стабилан. 
"Утврђујемо шта се тачно десило приликом испаљивања ватромета, након чега ћемо о томе обавестити јавност. Ми смо у контакту са породицом Мајка Нокса и принцом Ђорђем Карађорђевићем, и надамо се Мајковом брзом опоравку", навео је Милинковић.
Принц Ђорђе Карађорђевић, који је Ноксов сарадник и колега, изјавио је да је услед техничког квара на апаратури повређен Мајк Нокс, као и да је његово здравствено стање сада стабилно, потврдивши да Шкотланђанин ни у једном тренутку није био у животној опасности и да се тренутно осећа боље. 
Принц Ђорђе је напоменуо да су, како би отклонили сваку могућу непријатност и деловали превентивно, пре саме реализације, ватромета надлежне стручне службе провериле инсталације и утврдиле да су испуњене све сигурносне и безбедносне мере које претходе представи.
"Још једном наглашавам да ми је веома жао због техничког квара и морам да нагласим да смо све учинили како бисмо обезбедили и посетиоце и нас саме да не дође до било какве незгоде, али се несрећни случај ипак десио", изјавио је принц Ђорђе Карађорђевић.
Он је додао да је ватрогасна бригада била присутна на лицу места, те да је професионално и брзо реаговала након инцидента, а да је Нокс успео да на време добије и медицинску помоћ.
"Изузетно сам захвалан Градоначелнику Новог Сада, ватрогасној бригади и медицинском особљу Клиничког центра Војводине на стручности, организаторима дочека и свима осталима који су брзо одреаговали и постарали се да мој колега Мајк Нокс добије адекватну помоћ и негу", закључује се у изјави принца Ђорђа достављеној Танјугу.

 Принц Ђорђе: Узрок повреде - дефект производа 

Узрок повреде страног држављанина током новогодишњег ватромета у Новом Саду, је "дефект производа" изјавио је принц Ђорђе Карађорђевић, који је био један од идејних реализатора тог пирехничкох спектакла.

"Током синоћне ватрометне представе мој колега је повређен услед дефекта производа. Он је тренутно у стабилном стању и под надзором особља Ургентног центра Клиничког центра Војводине", наводи се у писаној изјави принца Ђорђа.

Он је, такође, истакао да су претходно били испуњени сви безбедносни услови.

"Нажалост ватромет носи одређену дозу ризика и дефекти у самом производу се дешавају; у овом случају локални инспектори и ватрогасна јединица утврдили су да су испуњене све сигурносне мере пре ватрометне представе, али упркос нашем вишегодишњем искуству није било могуће утврдити дефект пре самог активирања производа", додаје се у изјави.

Како се напомиње, ватрогасна бригада је била присутна на лицу места током инцидента и захваљујући њиховој професоналној и брзој реакцији, повређени странац је адекватно збринут и ситуација је убрзо била под контролом. 

a
01.01.2018 • 21:48
Kakve kvalifikavcije ima taj "princ', pa da daje svoje misljenje o tome da sta se desilo.Rekao bih nikakve. U Sydney-u i Melburnu su ispalili 14 tona "raketla" bez problema. Ja bih rekao da nije za guske seno, pa cak i ako je za "priceve". Uf !
EUR/RSD 118.4426
Најновије вести