НС: Завршено поновљено суђење за убиство младића у центру града

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду је завршено поновљено суђење Новосађанима Растиславу Бртки (38) и Милану Борићу (40), окривљенима за убиство Саше Рикића, почињено 2012. године у центру Новог Сада.
Sud / Dnevnik
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Председник већа судија Раде Калајџија заказао је објављивање пресуде за наредну среду, 19. децембра.

Подсетимо, окривљени Бртка је првостепено осуђен на осам година затвора, а другоооптужени на шест и по.

Заменик вишег јавног тужиоца Мирјана Вујићић јуче је, у завршној речи, навела да сматра да су дела наведена у оптужници доказана, а да оштећени, и на основу изјава сведока, кобне ноћи није могао бити агресиван, имајући у себи психоактивне супстанце и алкохол, већ је само је досађивао присутнима, без провоцирања упослених у локалу.

Отац убијеног младића Миладин Рикић навео је да је, по његовом мишљењу, одбрана одуговлачила процес, и напоменуо да његов син није био зависник, већ евентуално повремени корисник психоактивних супстанци.  

Ми смо после ове несреће психички, емотивно и материјално уништени, навео је Миладин Рикић.

Како је додао, за њих нема везе ко је првоокривљени, а ко другоокривљени.

У том локалу постоје три стола и 12 столица. Столица коју је он изнео може се на Најлон пијаци купити за 400 динара, а зашто су окривљени изашли и јурули, сада само они знају. Они би га и докрајчили на месту сукоба, да није жена с прозора викала да ће звати полицију. Овако смо седам дана пратили како се син „гаси” на апаратима у Клиничком центру. Иначе, сматрам да је у поступку било лажних сведока и да је било притисака на судске вештаке, казао је отац сада покојног младића.

Он сматра да су његовог сина бесомучно претукли и оставили у самртном ропцу. Он је, потпуно утучен, уз кривичну одговорност, на крају затражио и материјалну надокнаду, одштету.

Потом је бранилац окривљених адвокаат Владимир Хоровиц навео да разуме бол родитеља настрадалог младића, али је казао и да је у локалу владала пријатна атмосфера док није дошао оштећени и почео безразложно да руши флаше, да би потом изнео столицу.

Сустигли су га окривљени и тражили да врати столицу, казао је у завршној речи Хоровиц.

Он је то одбио да уради, извадио је нож, којим је посекао окривљеног Бртку. Овај је на то дочепао столицу, махао њом лево-десно. Смрт је наступила услед једнократне тешке телесне повреде, док се овај бранио од напада. Бртка је био у стању животне угрожености, а замахивање столицом је било одбрамбени чин. Ради се о нужној одбрани, тако да тражимо ослобађајућу пресуду, а другоокривљени је одмах признао да је наносио ударце по ногама и телу оштећеног, те се њему и може приписати дело наношења лаких телесних повреда. То на шта одбрана указује може се доказати налазима судских вештака и редоследом поступака које смо доказали у поступку, закључио је Хоровиц.

Обојица оптужених су изјавили да им је јако жао што је у том догађају један млади живот угашен из обичне расправе.

Годинама размишљам шта се и зашто десило, смишљао сам ноћас завршну реч и препустио сам је овом тренутку на крају рочишту, навео је Бртка и додао да му је “жао његове породице, али је био нападнут“.

По наводима оптужнице, они су пре шесет година, 25. фебруара, око пет сати ујутро, изашли за Рикићем из угоститељског објекта „Кафана” у Успенској улици, након што су видели да је понео столицу. Кад су га сустигли на почетку Улице Стефана Стефановића, Бртка му је рекао да врати столицу тамо одакле ју је узео, оштећени је је спустио, одбијајући да поступи по њиховом захтеву.

Уследила је расправа све док оштећени из yепа није извадио нож и уперио га према окривљенима. Тада је Бртка дохватио столицу и њоме замахнуо према ошећеном, због чега је он почео да бежи према Улици Арсе Теодоровића. Окривљени му нису дозволили да утекне, него су трчали за њим све док није посрнуо у близини кућног броја 16 у Улици Стефана Стефановића. Ту га је прво сустигао Растислав Бртка, који је почео да га удара песницама по глави и телу, док је окривљени Милан Борић оштећенег спречавао да се одбрани од Бртке.

При томе је Рикић пао на тло, а окривљени су наставили да га шутирају, и то Бртка по глави и телу, а Борић по телу и ногама све док није престао да се помера. Том приликом оштећени је задобио тешке телесне повреде, опасне по живот, у виду прелома на глави и нагњечења плућа и ногу, услед чеге је преминуо недељу касније, 3. марта 2012. године, наводи се у оптужном акту који заступа заменица вишег јавног тужиоца Мирјана Вујичић.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести